Pompeo dolazi u Brisel potvrditi američku podršku NATO-u

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa.

Sekretar Pompeo tokom posjete Briselu istaknut će trajnu važnost transatlantskog partnerstva, saopćeno je iz State Departmenta (EPA)
Sekretar Pompeo tokom posjete Briselu istaknut će trajnu važnost transatlantskog partnerstva, saopćeno je iz State Departmenta (EPA)

Mike Pompeo otputovat će ove sedmice u Brisel i sastati se sa šefom NATO-a, što će vjerovatno biti njegovo posljednje putovanje u svojstvu američkog državnog sekretera, prenosi Hina.

Pompeo će tokom dvodnevne posjete, u srijedu i četvrtak, potvrditi “nepokolebljivu podršku SAD-a NATO-u”, kao i partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Belgije, saopćio je u ponedjeljak State Department.

Sastat će se s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i belgijskim ministrom vanjskih poslova.

“Sekretar Pompeo istaknut će trajnu važnost transatlantskog partnerstva, zagovarati trajni uspjeh NATO-a u zaštiti transatlantske zajednice i prilagođavanju novim sigurnosnim izazovima te potvrditi snagu bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Belgije”, navodi se u saopćenju.

Napeti odnosi Trumpa i NATO-a

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, koji je više puta kritizirao evropske članice što nisu potrošile dovoljno sredstava za podršku odbrambenom savezu.

Trump je također izazvao uzbunu izrazivši sumnju u pružanje pomoći Sjedinjenih Američkih Država NATO saveznicima u nuždi te jednostranom najavom povlačenja američkih trupa iz Njemačke.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden bit će inauguriran 20. januara.

Izvor: Agencije

Povezane

Stručnjaci savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize.

26 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO