Pompeo dolazi u Brisel potvrditi američku podršku NATO-u

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa.

Sekretar Pompeo tokom posjete Briselu istaknut će trajnu važnost transatlantskog partnerstva, saopćeno je iz State Departmenta (EPA)

Mike Pompeo otputovat će ove sedmice u Brisel i sastati se sa šefom NATO-a, što će vjerovatno biti njegovo posljednje putovanje u svojstvu američkog državnog sekretera, prenosi Hina.

Pompeo će tokom dvodnevne posjete, u srijedu i četvrtak, potvrditi “nepokolebljivu podršku SAD-a NATO-u”, kao i partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Belgije, saopćio je u ponedjeljak State Department.

Sastat će se s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i belgijskim ministrom vanjskih poslova.

“Sekretar Pompeo istaknut će trajnu važnost transatlantskog partnerstva, zagovarati trajni uspjeh NATO-a u zaštiti transatlantske zajednice i prilagođavanju novim sigurnosnim izazovima te potvrditi snagu bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Belgije”, navodi se u saopćenju.

Napeti odnosi Trumpa i NATO-a

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, koji je više puta kritizirao evropske članice što nisu potrošile dovoljno sredstava za podršku odbrambenom savezu.

Trump je također izazvao uzbunu izrazivši sumnju u pružanje pomoći Sjedinjenih Američkih Država NATO saveznicima u nuždi te jednostranom najavom povlačenja američkih trupa iz Njemačke.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden bit će inauguriran 20. januara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada