UN: S. Arabija i UAE vjerovatno čine ratne zločine u Jemenu

U ratu u Jemenu je do sada ubijeno gotovo 112.000 ljudi (EPA)

Međunarodna delegacija za Jemen. koja je osnovana s Ujedinjenim narodima na čelu, saopćila je u srijedu kako postoje “razumne osnove” da su strane uključene u šestogodišnji sukob u Jemenu, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, narušile međunarodna ljudska prava i počinile ratne zločine.

Tročlana delegacija, koju je Vijeće za ljudska prava UN-a oformilo krajem 2017. godine, kako bi nadzirala kršenja ljudskih prava u Jemenu, načinila je treći izvještaj, prenosi Anadolija.

U izvještaju na 55 stranica evidentirana su dešavanju u Jemenu od jula 2019. do juna 2020. godine, a bit će prezentiran na 45. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a.

U izvještaju se navodi kako postoji mogućnost da su pojedinci iz Saudijske Arabije i Emirata, koje čine glavno tijelo međunarodne koalicije u Jemenu, počinili ratne zločine.

Navedeno je kako je u ratu u Jemenu do sada ubijeno gotovo 112.000 ljudi, od toga 12.000 čine civili.

Ubijanje, mučenje, silovanje…

Ured visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) saopćio je kako je od marta 2015. do juna 2020. godine poginulo 7.825 civila, među kojima je 2.138 djece i 933 žene.

Pored toga, ranjeno je 12.416 civila.

Uprkos naporima koje je uložio specijalni predstavnik UN-a za Jemen Martin Griffith, zabilježen je mali napredak za postizanje političkog rješenja u zemlji, a rečeno je i kako se strane ne pridržavaju dogovora iz Štokholma.

Navedeno je kako UAE nastavlja vojno prisustvo u Jemenu te da su nastavljeni i napadi zračnih snaga te zemlje.

Navedene su i informacije o velikom broju vojnika Emirata koji učestvuju u mnogim misijama u zemlji.

U izvještaju stručnjaka UN-a navodi se kako su grupe, koje uključuju vladu u Jemenu, Saudijsku Arabiju, UAE, pobunjenike iz pokreta Husi i Južno prelazno vijeće, odgovorne za kršenje ljudskih prava, uključujući ubijanja, proizvoljna hapšenja, seksualna zlostavljanja i mučenja.

Navodi se kako su jemenske vlasti i koalicija, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Emiratima, kao i Južno prelazno vijeće, počinili “zločine koji bi se mogli smatrati ratnim zločinima”.

‘Nijedna strana nije čistih ruku’

To uključuje “ubijanja civila, mučenja, okrutno ili nehumano ophođenje, silovanja i druge oblike seksualnog nasilja, činove koji nisu u skladu s ljudskim dostojanstvom, onemogućavanje pravednog suđenja te iskorištavanje djece mlađe od 15 godina da aktivno sudjeluju u ratovanjima”.

Navedeno je kako postoji mogućnost da su pojedini pripadnici zračnih snaga, naročito Saudijske Arabije i UAE-a, tokom izvođenja zračnih napada kršili principe distinkcije, proporcionalnosti i opreza, što može ukazivati da su počinjeni ratni zločini.

U izvještaju piše kako su sve strane, uključujući Saudijsku Arabiju i UAE, kršile ljudska prava te da postoje razumni osnovi da su počinjeni ratni zločini.

Navedeno je i kako “nijedna strana nije čistih ruku”.

“Utvrđeni podaci dovode do zaključka da su jemenska vlada, Husi, Južno prelazno vijeće i članovi koalicije, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Emiratima, počinili kršenja ljudskih prava. Došlo se i do zaključka da su pojedini zračni napadi koje je izvela koalicija izvedeni ne uzimajući u obzir principe distinkcije, proporcionalnosti i opreza.”

Pokrenuti postupak pred ICC-jem

“Ustanovljeno je i da su i koalicija i Husi izveli napade u kojima je nanesena šteta civilima i civilnim objektima. Ukazano je da nesrazmjerni i neselektivni napadi, u skladu s međunarodnim običajnim pravom, predstavljaju ratne zločine”, navodi se u izvještaju.

Saudijska Arabija i UAE oštro su reagirali na prethodna dva izvještaja delegacije za Jemen.

Delegacija, s druge strane, poziva Vijeće za sigurnost UN-a za pokretanje postupaka pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) protiv pojedinaca iz obje zemlje koji su počinili ratne zločine.

U Jemenu već duži niz godina vlada politička nestabilnost, a Husi, koje podržava Iran, od septembra 2014. godine imaju kontrolu nad glavnim gradom Sanom i još nekoliko područja.

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, od marta 2015. godine pružaju podršku jemenskim vlastima u borbi protiv pobunjenika iz pokreta Husi.

Izvor: Agencije