Arapska liga – podjele umjesto jedinstva o Palestini

Sa sastanka ministara vanjskih poslova Arapske lige nakon objave Trumpovog Bliskoistočnog plana (Reuters)

Fokus današnjeg sastanka Arapske lige bit će na palestinskom pitanju nakon dogovora o „normalizaciji“ odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a analitičari smatraju kako će podjele, a ne jedinstvo koje je uobičajeno, dominirati diskusijom.

Dani pred virtualnu sjednicu Lige već su ostavili gorak okus kod palestinskih čelnika.

U nedjelju je Palestinska Uprava (PA) optužila UAE i Bahrein da blokiraju nacrt rezolucije kojom se pozivaju arapske države da poštuju plan Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine prije normalizacije odnosa sa Izraelom.

Arapska inicijativa, koju je predvodila Saudijska Arabija, poziva na uspostavljanje veza sa Izraelom u zamjenu za njegovo povlačenje na granice iz 1967. godine, pravedno rješenje za palestinske izbjeglice, te okupirani Istočni Jerusalem kao glavni grad buduće palestinske države.

Ublažavanje tona

Hussein Hamayel, viši zvaničnik Fataha koji predvodi PA, naveo je kako bahreinsko protivljenje nacrtu rezolucije stavlja ovu državu „na stranu neprijatelja Arapa i muslimana“.

No, u utorak, kako bi ublažio ovaj ton, glasnogovornik predsjednika Palestinaca Mahmouda Abbasa naveo je kako čelnike „neće prihvatiti vrijeđanje nacionalnih simbola arapskih nacija, uključujući UAE-a“.

U saopćenju koje je prenijela zvanična novinska agencija Wafa, Nabil Abu Rudeinah je naveo kako država Palestina želi „sačuvati bratske veze sa svim arapskim državama na osnovu obostranog poštivanja, s tim da one ispunjavaju Arapsku mirovnu inicijativu“.

Izvor: Al Jazeera