EU traži ujednačavanje mjerila kod ograničavanja putovanja

Evropska komisija pokušava uvesti reda u nered koji vlada u vezi s ograničenjima putovanja zbog COVID-a 19 (EPA)

Evropska komisija pokušava uvesti reda u nered koji vlada u vezi s ograničenjima putovanja koje je Evropska unija uvela u borbi s pandemijom i utvrditi zajednička mjerila u definiranju rizičnih područja, izraditi zemoljopis u tri boje i poboljšati informisanje.

Evropska izvršna vlast u petak je iznijela prijedlog preporuka radi koordiniranja tih kakofoničnih mjera u vrijeme početka školske godine i povratka s ljetovanja, navodi Hina pozivajući se na Afp. O njemu će se još raspravljati “kako bi se mogao prihvatiti u sljedećim sedmicama” unutar 27 zemalja koje su ove sedmice počele složene razgovore o toj temi koja dira u posebna nacionalna prava.

Neke zemlje, poput Francuske, nisu uvele nikakva ograničenja putnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU-a.

Naprotiv, Mađarska je do kraja septembra zatvorila granicu za sve koji nemaju prebivalište, uz iznimku turista zemalja Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Poljska), zbog čega joj je Komisija uputila pismo upozorenja.

Druge zemlje traže testiranje ili karantenu, gdjekad i oboje, za povratnike s područja koje ocjenjuju rizičnima.

Belgija, gdje je sjedište većine evropskih ustanova, rizičnima ocjenjuje mnoge francuske departmane i grad Pariz, ali i gotovo čitavu Španiju, koje označava crvenom bojom.

Šarenilo u Uniju

Kako se navodi, uvrštavanje na popis rizičnih zemalja, koji priprema skupina naučnika, znači da se povratnici s tih područja obavezno moraju testirati i ići u dvosedmičnu karantenu.

I Njemačka je uvrstila Pariz na popis rizičnih područja.

Takvo šarenilo, s promjenama uputa koje se ponekad donose bez prethodne najave, “zbunjuje građane”, istaknula je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u videoporuci. “Moramo jamčiti veću jasnoću i predvidljivost”, istaknula je.

Širenje pandemije, koja je evropsku ekonomiju gurnula u krizu, potaknulo je u martu val zatvaranja granica u EU-u i u Schengenskom prostoru, prijeteći slobodi kretanja, jednoj od glavnih stečevina evropskog projekta.

Nakon djelomičnog ukidanja ograničenja početkom ljeta, porast broja zaraženih na nekim područjima doveo je do ponovnog uvođenja mjera.

Budući da zemlje primjenjuju različita mjerila za uvođenje ograničenja putovanja na neko područje, evropsko izvršno tijelo predlaže da se sve klasifikacije temelje na tri razloga: broju novozaraženih COVID-om 19 na 100.000 stanovnika u dvosedmičnom razdoblju, na postotku pozitivnih testova od ukupnog broja testova napravljenih u sedmodnevnom razdoblju i na broju testova napravljenih na 100.000 stanovnika u sedmodnevnom razdoblju.

Komisija predlaže da Evropski institut za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) svake sedmice objavljuje geografsku kartu Evrope označavajući područja sa tri boje (zelenom, narančastom i crvenom), ovisno o vrijednostima i da se podatci prikupljaju na regionalnoj razini.

Tako bi se crvenom bojom označavala područja gdje je broj novozaraženih COVID-om 19 veći od 50 u dvosedmičnom razdoblju a postotak pozitivnih testova jednak ili veći od tri posto, ili gdje ukupan broj zaraženih veći od 150 na 100.000 ljudi u dvije sedmice. Područja za koja informacije nedostaju ili imaju broj testova koji se ocjenjuje nedovoljnim, bila bi “siva”. Samo za ta područja restrikcije bi mogle biti obvezne. 

“Na zemljama članicama je da odluče kakve će mjere donijeti”, dodao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders na konferenciji za medije.

No “mi mislimo da se nijednom građaninu Unije ne bi smio uskratiti ulazak u neku evropsku zemlju”, rekla je Ursula von der Leyen. “Umjesto toga, preporučamo vladama da primjenjuju testiranje ili karantenu. Testiranje bi trebalo biti prva opcija”.

Ambasadori zemalja EU-a dogovorili su se na sastanku u srijedu da moraju djelovati koordinirano. No neke evropske zemlje misle da su preporuke Komisije preambiciozne.

Mađarski premijer Viktor Orban glatko je odbio kritiku EK-a zbog zatvaranja svojih granica.

Izvor: Agencije