Biden: Birači će kazniti brzo imenovanje u Vrhovni sud

Joe Biden: Nema misterije oko toga šta se tu događa (EPA)

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden je izjavio da birači neće tolerirati “zloupotrebu moći” ako predsjednik Donald Trump i republikanci uoči izbora 3. novembra imenuju konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett u Vrhovni sud SAD-a.

Republikanci najavljuju da će brzo potvrditi Barrett u tom tijelu, u kojem imaju većinu, a demokrati priznaju da nemaju prevelikih nada da će uspjeti zaustaviti to imenovanje, no da žele da predsjednik i republikanci plate cijenu na biralištima.

Ankete pokazuju da većina birača želi da novog sudiju imenuje idući predsjednik, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Novi sistem zdravstvene zaštite’

Biden i njegovi pobornici sve snažnije upozoravaju da bi Vrhovni sud trećim Trumpovim imenovanjem mogao ugroziti pristup zdravstvu milionima Amerikanaca.

“Nema misterije oko toga šta se tu događa”, rekao je Biden u govoru u saveznoj državi Delaware.

Ako se imenovanjem Barrett u Vrhovnom sudu dodatno učvrsti konzervativna većina, republikanci će “zgrabiti priliku da ukinu Affordable Care Act [ACA]”, kazao je Biden, referirajući se na zakon koji je 2010. godine uveo prethodni predsjednik Barack Obama i kojim se smanjio broj zdravstveno neosiguranih Amerikanaca.

Trump je ponovo najavio mogućnost da najviši američki sud ukine ACA-u, poznatu kao Obamacare, tvrdeći kako on ima bolji plan zdravstvene zaštite.

Obamacare će biti zamijenjen mnogo boljim i daleko jeftinijom alternativom, ako ga Vrhovni sud ukine… “To bi bila velika pobjeda za SAD!”, napisao je on na svom Twitter profilu.

Demokrate ponavljaju kako je žurba u imenovanju zamjene za nedavno preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg licemjerna, jer vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell 2016. godine nije htio ni saslušati Obaminu kandidatkinju za sud Merrick Garland, devet mjeseci prije tadašnjih izbora.

Demokrata iz Senata Dick Durbin kazao je kako demokratska manjina u tom tijelu neće uspjeti primorati republikance da popune to mjesto u tako kratkom razdoblju prije izbora.

‘Ne možemo spriječiti rezultat’

Glasanje je već krenulo u nekoliko saveznih država.

“Možemo to usporiti za nekoliko sati, možda dana, no ne možemo spriječiti rezultat”, rekao je Durbin.

Sudije u Vrhovni sud imenuju se doživotno, a do smrti Ginsburg u njemu su sjedili pet konzervativnih i četiri liberalnih sudija.

Trump je u svom mandatu već imenovao dvojicu konzervativnih sudija, a novim imenovanjem bi institucija mogla dodatno skrenuti udesno i donijeti promjene po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Izvor: Agencije