U Njemačku stiže 50 izbjegle djece iz kampa Moria

Djeca izbjeglice u Njemačku bi trebala stići u srijedu (EPA)
Djeca izbjeglice u Njemačku bi trebala stići u srijedu (EPA)

Prvih 50 od 150 maloljetnih izbjeglica bez pratnje iz uništenog izbjegličkog kampa Moria na grčkom otoku Lezbosu trebalo bi otputovati u Njemačku do kraja sedmice, saopćilo je njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Očekuje se da će s istom grupom u Njemačku otputovati još dvadesetero djece kojoj je potrebna liječnička pomoć, zajedno s članovima uže porodice, prenosi Hina, pozivajući se na dpa. Grupu ne bi trebalo činiti više od 140 osoba.

Po planu, u Njemačku bi trebali stići u srijedu.

Požar u kampu Moria

Izbjeglički kamp na Lezbosu početkom septembra gotovo je potpuno izgorio, a nekoliko hiljada izbjeglica koji su ostali na otoku još uvijek je bez ikakvog skloništa. 

Nakon požara na kopneni dio Grčke prevezeno je oko 400 maloljetnika bez pratnje. Vlasti vjeruju da su požar podmetnuli migranti koji žive u kampu.

Izvor: Afencije


Povezane

Izbjeglički kamp Moria na grčkom otoku Lezbos pretvoren je u ruševinu nakon požara koje su vatrogasci satima gasili. Na otoku je proglašeno vanredno stanje, dok Vlada u Atini pokušava naći rješenje za hiljade izbjeglica i migranata koji će trebati novi dom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO