Navalni bolje i uskoro ustaje iz kreveta, nova potvrda trovanja novičokom

Aleksej Navalni je trenutno na liječenju u berlinskoj bolnici Charite (AFP)

 Zdravstveno stanje Alekseja Navalnoga još se poboljšalo i “pomalo ustaje iz kreveta”, priopćila je berlinska bolnica gdje je na liječenju.

“Pacijent je uspješno skinut s respiratora”, dodaje se u izjavi iz bolnice Charite u glavnom njemačkom gradu, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Navalnom, žestokom kritičaru ruskoga predsjednika Vladimira Putina i istaknutom borcu protiv korupcije, pozlilo je na domaćem letu iz Sibira 20. avgusta i dva dana kasnije u komatoznom stanju prevezen je u Njemačku na liječenje.

Zasebnim testovima iz Francuske, Njemačke i Švedske ustanovljeno je da je otrovan novičokom, nervnim otrovom razvijenim u sovjetsko doba.

Evropski čelnici zahtijevaju objašnjenje Kremlja, koji opovrgava svaku upletenost.

Navalni, 44, probudio se iz medicinski izazvane kome prošle sedmice.

U telefonskom pozivu Putinu u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron zahtijevao je da se “bez odgađanja” otkriju sve činjenice vezane uz trovanje koje je gotovo ubilo Navalnoga.

Macron je trovanje opisao kao “pokušaj ubojstva” i pozvao na transparentnu istragu, prema saopćenju iz Elizejske palače. 

Berlin je predao slučaj međunarodnoj Organizaciji za zabranu hemijskoga oružja (OPCW). 

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert nazvao je trovanje Navalnog “teškim kršenjem Konvencije o hemijskom oružju (CWC)”.

Dok OPCW pruža podršku u daljnjoj istrazi, Francuska i Švedska neovisno su potvrdile korištenje novičoka, rekao je Seibert.

Njemačka vlada priopćila je 2. septembra da je vojni laboratorij otkrio “nedvosmislene” dokaze napada hemijskim nervnim otrovom na Navalnoga.

“Neovisno o trenutnim istragama OPCW-a tri laboratorija  sada su neovisno potvrdila prisutnost nervnog otrova iz skupine novičoka kao uzrok trovanja Navalnoga”, rekao je Seibert.

Ponovio je da Njemačka i njene savjetnice zahtijevaju od Rusije objašnjenje o ovom slučaju.

Rusija tvrdi da nema čvrstih dokaza o trovanju

Ruske vlasti zaključile su istragu i odlučile su da ne pokreću krivični progon tvrdeći da nisu pronašli čvrste dokaze o trovanju.

Bolnica u Omsku gdje se liječio rekla je kako se čini da je njegovo stanje uzrokovao metabolički problem.

Ljekarsko osoblje u Omsku odmah je Navaljnome dalo lijek antropin koji se koristi kao protulijek za trovanje nervnim otrovom.

Bolnica je poslije rekla da su testovi pokazali kako nema dokaza da je Navalni bio otrovan.

Vlada kancelarke Angele Merkel nije isključila sankcije bude li se pokazalo da je Kremlj u pozadini hemijskog napada.

Gotovo završen projekt plinovoda između Rusije i Njemačke u Baltičkom moru Sjeverni tok 2 također se razmatra u jeku napetosti.

“Sa svojim evropskim partnerima u bliskom smo kontaktu u vezi s daljnim koracima”, rekao je Seibert.

Izvor: Agencije