Bloomberg daje 100 miliona dolara za Bidenovu kampanju

Bloomberg smatra da je Florida dobro mjesto na koje se može usredotočiti da pomogne Bidenu (EPA)

Milijarder Michael Bloomberg, koji je potrošio stotine miliona dolara za svoju neuspješnu kandidaturu na demokratskim predizborima, planira na Floridi potrošiti 100 miliona dolara kako bi u toj ključnoj saveznoj državi pomogao svom stranačkom kolegi Joeu Bidenu protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, piše u nedjelju Washington Post, a prenosi agencija Hina.

Bloombergovi savjetnici tvrde da je taj bivši gradonačelnik New Yorka svoju odluku donio prošle sedmice nakon novinskih izvještaja da Trump u toj saveznoj državi razmatra potrošiti isti iznos.

Republikanski predsjednik, koji u anketama na razini cijele države zaostaje za Bidenom uoči izbora 3. novembra, prošle sedmice je rekao novinarima da je spreman potrošiti i svoj novac ako će to biti potrebno.

Izjednačena podrška

Ankete na Floridi, jednoj od ključnih saveznih država za konačan rezultat izbora, pokazuju da se podrška dvojici kandidata proteklih sedmica tamo izjednačila, pa Bloomberg smatra da je to dobro mjesto na koje se može usredotočiti, otkrili su njegovi savjetnici Postu.

“Glasanje na Floridi kreće 24. septembra, pa je nužnost brzog slanja sredstava u tu saveznu državu hitno potrebna”, rekao je Bloombergov savjetnik Kevin Sheekey.

“Mike vjeruje da će investiranjem na Floridi omogućiti da se sredstva kampanje i iz drugih demokratskih izvora koriste u ostalim saveznim državama, posebice Pennsylvaniji”.

New York Times je prošle sedmice pisao kako se Trumpova prvobitna finansijska prednost nad bivšim američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom istopila te da je od 1,1 milijardi dolara koliko su njegova stranka i kampanja prikupili od početka 2019. do jula potrošeno već više od 800 miliona dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO