WHO: Stavljanje COVID-a 19 pod kontrolu za dvije godine

Kako se dodaje iako je COVID-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija ne zna kada će pandemija korona virusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dvije godine, saopštila je pres služba te organizacije, prenosi Tanjug.

Danas se obilježava tačno šest mjeseci kako je WHO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu virusa COVID-19 smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta, prenosi Tas s.

“Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za par godina”, navodi se u saopštenju.

Virus ostao zarazan na isti način

Kako se navodi, države bi trebalo da se fokusiraju na četiri prioriteta – sprječavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude sa posebnim potrebama.

WHO smatra i da je šest mjeseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

“Ljudski virusi mogu da napreduju, da postaju manje ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80.000 genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promijenili”, navodi WHO i dodaje da se stalno prate promene virusa.

Kako se dodaje iako je COVID-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO