U Nizozemskoj predavanja na otvorenom da bi se izbjegla ‘digitalna bijeda’

U podnožju crkve u historijskim centu Middelbourga profesor Edward Nieuwhuis drži predavanja ispred 25 studenata (AFP)

Broj osoba koje su do sada preminule od posljedica COVID-a 19 premašio je 900.000 na svjetskom nivou, prema podacima sa sajta Worldometers, koji prokuplja podatke od vlada i agencija.

U svijetu je od posljedica zaraze do sada preminula više od 900.000 pacijenata, i registrovano je više od 28 miliona osoba kod kojih je potvrđen korona virus.

Od početka pandemije izliječeno je više od 20 miliona ljudi.

Na prvom mjestu po broju zaraženih u svijetu nalaze se SAD sa 6,5 miliona potvrđenih slučajeva, a ova zemlja prednjači i po broju smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a 19. U SAD-u je zabilježeno više od 195.000 preminulih od posljedica novog korona virusa.

Sa 4,4 miliona registrovanih slučajeva, Indija se nalazi na drugom mestu u svijetu po broju zaraženih, a iza nje dolazi Brazil, u kojem je korona virus do sada potvrđen kod 4,1 milion ljudi. Milion zaraženih premašila je i Rusija

Na drugom mjestu po broju umrlih od posljedica korone virusa nalazi se Brazil sa 128.000 smrtnih slučajeva, dok se Indija, u kojoj je preminulo blizu 75.000 pacijenata, nalazi na trećem.

Španija, Francuska i Italija najpogođenije su zemlje korona virusom u Evropskoj uniji.


Nizozemski univerzitet pronašoo dvadesetak mjesta za predavanja na otvorenom

Jedan nizozemski univerzitet organizirao je za svoje studente predavanja na otvorenom kako bi ograničili broj online predavanja. 

U podnožju veličanstvene crkve u historijskom središtu Middelbourga, glavnog grada pokrajine Zeeland, profesor demonstrira eksperiment stojeći na klupi ispred 25 studenata. 

Zbog bučnog prolaska vozila za čišćenje okoliša i umirovljenika i turista, prisilili su profesora Edwarda Nieuwhuisa da govori glasnije.

Kako navodi AFP, prvi put je uvodno predavanje na fakultetu prirodnih nauka održao na otvorenom. Dosad su predavanja University College Roosevelt bila podijeljena, polovica studenata je dolazila na predavanja, a druga ih je slušala kod kuće kako bi poštivali mjere protiv COVID-a 19, prenijela je Hina.

U semestru online predavanja, Univerzitet je pronašoo dvadesetak prikladnih mjesta za predavanja na otvorenom.

U Nizozemskoj je prijavljeno više od 75.000 oboljelih, od kojih je 6.224 umrlo. 


Rusija: 31 hiljada dobrovoljaca za testiranje vakcine

U Rusiji se prijavila 31.000 dobrovoljaca za učešće u trećoj fazi kliničkih testiranja vakcine protiv korona virusa nazvane “Sputnjik 5”, izjavio je ruski ministar zdravstva Mihail Muraško.

“Od ukupno 40.000 dobrovoljaca koji su nam potrebni, prijavila se 31.000 ljudi za samo 10 dana”, rekao je u srijedu Muraškov, prenosi Tanjug.

Početkom avgusta, ministar Muraško je najavio da će treća faza kliničkih ispitivanja vakcine “Sputnjik 5” početi 9. septembra.

Rusija je 11. avgusta bila prva zemlja u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa. Zapadni stručnjaci su upozorili da treba biti oprezan sa ruskom vakcinom, dok ne prođe sva napredna ispitivanja.


Trumpova administracija redukuje kontakte sa WHO

Trumpova administracija naložila je svom diplomatskom koru da redukuje kontakte sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Dok predsjednik Trump ruši mostove između SAD-a i WHO-a, dio administracije nastoji da sačuva američki uticaj u WHO-u promovisanjem dugoročnih reformi i davanjem ovlaštenja pojedinim američkim diplomatama da nastave s radom na programima WHO-a protiv dječije paralize, HIV-a i drugih infektivnih bolesti, navodi se u analizi Washingtonskog magazina Foreign Policy.

Međutim, najnovije instrukcije – da se presjeku vitalni diplomatski kontakti i saradnja sa WHO stigle su iz State Departmenta, iako SAD ne namjeravaju da istupe iz članstva u WHO do sredine 2021. godine.

Ovako kontradiktorno postupanje Washingtona ukazuje da Trump s jedne strane želi da ukaže na ogromne izazove s kojima se američka administracija suočila tokom pandemije i želi da kazni WHO jer ne prihvata da se Kina proglasi krivcem za širenje korona virusa u svetu, prenio je Tanjug.

S druge strane, kao se navodi u analiti, očigledno da se Bijela kuća, nevoljno, oslanja i dalje na WHO kao predvodnika u globalnoj borbi protiv brojnih smrtonosnih oboljenja koja bi, ukoliko bi bila zanemarena, mogla da ugroze i Ameriku.

“Dopalo se to nekome ili ne, izgleda da SAD ipak ne mogu da žive bez WHO-a”, ocijenio je  Yanzhong Huang, stariji saradnik za globalna zdravstvena pitanja pri njujorškom Vijeću za međunarodne odnose.

Iz State departmenta je prošle sedmce saopšteno da će Trampova administracija uputiti oko 80 miliona dolara koje duguje WHO na račune UN-a, ali za druge programe svjetske organizacije.


U Latinskoj Americi više od 300.000 umrlih od korona virusa

Latinska Amerika prešla je u srijedu brojku od 300.000 potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom, a nema znakova slabljenja virusa u toj najpogođenijoj regiji u svijetu.

Latinska Amerika prešla je zabrinjavajuću brojku od 300 hiljda smrti uzrokovanih korona virusom nakon što je Brazil, zemlja s najvećim brojem umrlih u toj regiji, izvijestila o dodatnih 1,075 smrtnih slučajeva. Time se u Brazilu broj umrlih od zaraze COVID-om 19 popeo na 128,589.

Izvijestio je to Reuters pozivajući se na vlastite statistike utemeljene na službenim podacima tih država. Zemlje diljem Latinske Amerike, u kojima je zabilježeno gotovo osam miliona slučajeva zaraze COVID-om 19, u isto se vrijeme bore kako bi umanjile duboku ekonomsku recesiju uzrokovanu mjerama protiv širenja koronavirusa, prenijela je Hina. 

Nakon Brazila, najviše smrtnih slučajeva od zaraze COVID-om 19 bilježe Meksiko, Peru i Kolumbija a zemlje Latinske Amerike u posljednjih sedam dana, zaključno s utorkom, registriraju prosječno 2,811 umrlih dnevno.

U Sjevernoj Americi, broj umrlih od korona virusa blizu je 200.000, s gotovo 190.000 umrlih zabilježenih u Sjedinjenim Američkim Državama, dok Evropa broji 211.000 žrtava zaraze novim korona virusom.

Izvor: Agencije