Video vojnih vježbi: Ruski manevri i masovni raketni udar

U probama su ispaljivani projektili tipa Iskander, a korišteni su i sistemi Tornado-S za višestruko ispaljivanje raketa (EPA)

Ruske borbene snage krajem ove sedmice održavaju brojne manevre od Baltičkog i Crnog mora na evropskom dijelu, do dalekog Pacifika, prenose tamošnje agencije, ali i Ministarstvo odbrane Rusije koje ažurno svoje manevre „promovira“ na društvenim mrežama i YouTubeu.

Tako je objavljeno izvođenje vojnih vježbi Crnomorske flote gdje je rađeno i testiranje artiljerije. Tako se na snimku vidi „živo“ ispaljivanje projektila Grad iz višecjevnih lansera raketa. Ovo testiranje je izvođeno na poligonu Opuk na Krimu, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Artiljerci su se u pokretu pripremali za ispaljivanje, potom zaustavljali i pucali. Uspješno su pogađali i pojedinačne i grupne mete“, navodi se u opisu videa.

Onesposobljena mašinerija

Na Baltiku, odnosno u Kalinjingradskoj oblasti, vježbano je brzo osposobljavanje oštećene vojne opreme i logistike. Navodi se kako je više od 20 jedinica „uvjetno oštećene opreme“ korišteno u ovim vježbama.

„Serviseri Baltičke flote  su se angažirali tokom specijalne taktičke vježbe. Evakuacija borbenih vozila sa bojnog polja izvršena je uz pomoć traktora za posebne namjene, te oklopljenih vozila za servis i obnovu“, objavilo je Ministarstvo.

Na istoj lokaciji je rađena i obnova srušenog mosta i postavljanje pomoćnog.

Pacifik i Astrahan

Održane su i vježbe lansiranja torpeda Pacifičke flote, kao i vježbe sa protivminskim mjerama. Nekoliko manjih podmornica angažirano je u potrazi “koja je bila uspješna”, navode ruske agencije.

Na kraju, jučer su održane probe masovnog raketnog udara u regiji Astrahan, na lokalitetu za obuku Kapustin Yar. Ovu vježbu je vodio šef raketnih snaga i artiljerije Ruskih oružanih snaga, general-pukovnik Mihail Matvejevski.

U probama su ispaljivani projektili tipa Iskander, a korišteni su i sistemi Tornado-S za višestruko ispaljivanje raketa.

Izvor: Agencije