Njemačka: Građani za povlačenje američkih snaga, stranke protiv

Ministar odbrane SAD Mark Esper krajem jula je najavio kako će nepunih 12.000 američkih vojnika napustiti Njemačku (EPA)

Njemačka vladajuća koalicija i veći dio opozicije uglavnom slažu se da je odluka Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju vojnika iz Njemačke pogrešna, ali istraživanja javnog mnijenja pokazuju da građani Njemačke imaju nešto drugačije mišljenje, prenosi agencija Beta pozivajući se na posljednju anketu instituta YouGov koja je urađena za njemačku novinsku agenciju dpa.

Anketa je pokazala kako veći dio Nijemaca pozdravlja najavljeno povlačenje i kako je za njih slika SAD kao sile zaštitnice umnogome stvar prošlosti. Prema istraživanju, 47 posto građana podržava povlačenje oko trećine od sadašnjih 36.000 američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj. Svaki četvrti anketirani čak smatra da bi američka vojska u potpunosti trebala napustiti Njemačku.

Protiv povlačenja, odnosno za to da američke snage ostanu u postojećem broju nije se izjasnila niti trećina učesnika ankete (32 posto), a 21 posto anketiranih nije željelo odgovoriti na pitanje.

Ministar odbrane SAD Mark Esper krajem jula je najavio kako će nepunih 12.000 američkih vojnika napustiti Njemačku. Dio vojnika će biti vraćen u SAD, a dio upućen u druge evropske članice NATO-a, prije svih Belgiju i Italiju.

Samo Ljevica pozdravila povlačenje

Od šest zastupničkih grupa u njemačkom Bundestagu, pet je kritiziralo odluku Washingtona. Samo je partija Ljevica (Linke) pozdravila povlačenje, ali se zauzela i za odlazak svih američkih snaga sa njemačkog tla.

Kada je riječ o biračima, slika je malo drugačija. Među pristalicama vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njene sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), većina je protiv povlačenja vojnika, ali je odnos protivnika i pristalica 45 naprema 41 posto.

Kod svih ostalih stranaka pristalice povlačenja dijela američkih snaga su u većini. Među biračima socijaldemokrata (SPD) 42 posto je za povlačenje a 40 posto protiv, kod Zelenih taj odnos je 52 prema 35 posto, kod liberalno-demokratske FDP odnos je 52 prema 36 procenata, a među biračima ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD) 61 posto je za povlačenje, a 28 posto protiv.

Među pristalicama partije Ljevica čak 70 posto podravlja najavljeni odlazak dijela američkih snaga, a protiv odluke Bijele kuće je svega 18 posto.

Američko nuklearno oružje

Raspoloženje javnog mnijenja još je jasnije kada je riječ o američkom nuklearnom oružju na tlu Njemačke. Povlačenje tog oružja nije u planu, ali se za takav potez zalaže i rukovodstvo vladajuće SPD, što nailazi na negodovanje koalicionih partnera iz konzervativnih partija CDU i CSU.

Sa takvim ciljem socijaldemokrata slaže se, međutim, dvije trećine njemačkih birača. Za to da se iz Njemačke ukloni približno 20 nuklearnih projektila smještenih u zrakoplovnoj bazi Buehel u jugozapadnoj pokrajini Rajna-Palatinat, u anketi se izjasnilo 66 posto građana. Samo 19 posto učesnika ankete reklo je da bombe trebaju ostati, dok ih se 16 posto nije htjelo izjasniti.

Anketa je pokazala i da većinsko protivljenje američkom vojnom vojnom prisustvu u Njemačkoj ide ruku pod ruku sa gubitkom povjerenja u savezništvo SAD. Približno samo još trećina građana Njemačke (35 posto) smatra SAD najvažnijim partnerom Njemačke izvan Evrope.

Da to više nije slučaj misli 49 posto anketiranih, prenose agencije.

Izvor: Agencije