Presuda u Italiji: Deportovani migranti moraju biti vraćeni

Dio Eritrejaca je uz pomoć advokata i organizacije Amnesty pokrenuo sudski postupak (EPA)

Pet migranata porijeklom iz Eritreje su presudom italijanskog suda vraćeni u Italiju legalno, pise dnevni list Avvenire.

Naime, prije deset godina 89 migranata iz Afrike, među kojima su bili i Eritrejci, spašeni su sa broda zahvaljujući italijanskoj obalskoj straži, a onda smješteni u zatvor, pa protjerani u Libiju, što je protivno međunarodnoj deklaraciji koju je Italija potpisala jos 1951. godine, da se ne vraćaju migranti u zemlje koje su opasne za njihovu sigurnost.

Dio Eritrejaca je uz pomoć advokata i organizacije Amnesty pokrenuo sudski postupak i u Italiju su se, nakon deset godina suđenja, njih pet vratili “slobodno i na najsigurniji mogući nacin, redovnim avioletom” rekla je Ilaria Masinara, funkcionerka organizacije Amnesty, a glasnogovornik Organizacije Ricardo Nury je ocijenio da je “ovo historijska odluka”.

Ilegalne migracije

Samo ove godine Italija je odobrila pomoć Libiji za sprečavanje polazaka ilegalnih migranata sa njene teritorije u iznosu od 58 miliona eura i još 10 miliona eura za obučavanje libijske obalne straže, prenosi Tanjug.

Od 2014. do danas Evropska unija je ukupno odobrila Libiji više od 700 miliona dolara za pomoć protiv ilegalne migracije, a od 2017. godine do sada Italija je iz evropskih fondova primila 87 miliona za istu svrhu.

Izvor: Agencije