Katar i UAE pred sudom UN-a u slučaju diskriminacije

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su u junu 2017. veze sa Katarom, optužujući ga da podržava 'ekstremiste', što Doha kategorično negira. (Al Jazeera)

Trogodišnja kriza između Katara i njegovih susjeda vraća se na agendu suda Ujedinjenih nacija u ponedjeljak, sa planiranim saslušanjima predstavnika Dohe i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su u junu 2017. veze sa Katarom, optužujući ga da podržava „ekstremiste“, što Doha kategorično negira.

Među ostalim mjerama, oni su Kataru uveli zračnu blokadu, zatvorili jedinu kopnenu granicu te zemlje, onu prema Saudijskoj Arabiji, te protjerali katarske državljane.

Zemlje su taj potez prema susjedu pravdale „pravom da zaštite svoju nacionalnu sigurnost“.

Godine 2018, Katar je slučaj odveo pred Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu, optužujući UAE za „diskriminatorsko“ ponašanje, navodeći primjere protjerivanja Katarana, kao i pomorsku i zračnu blokadu.

ICJ je UAE-u naredio da preduzme hitne mjere na zaštiti državljana Katara.

Saslušanja pred sudom trajat će jednu sedmicu, a tema će biti preliminarni prigovori koje je UAE uložio na slučaj.

U ponedjeljak će obraćanje imati predstavnici UAE-a, a u srijedu, Katara.

‘UAE stvara klimu straha’

Zbog pandemije korona virusa, saslušanja će se obaviti putem video-linka.

Katar optužuje UAE da stvara „krimu straha“ za Katarane koji žive u toj zemlji.

ICJ  je 2018. presudio da UAE porodicama sa najmanje jednim katarskim državljaninom, „mora osigurati“ ponovno ujedinjenje ukoliko su zbog blokade Katara ostali razdvojeni.

Pravna bitka nastavljena je kada su Emirati prošle godine donijeli svoj slučaj, kojim su zatražili hitne mjere kako bi se Katar „zaustavio u nastojanju da pogorša spor“, no, sud ga je odbacio.

Presude ICJ-a su obavezujuće, ali sud nema mehanizam da prisili na njihovo provođenje. Za bilo kakvu konačnu presudu u slučaju Katara, mogle bi biti potrebne godine.

U julu, ICJ je podržao Katar u odvojenom slučaju, koji se odnosi na zračnu bokadu, a njegovi protivnici su uložili žalbu na presudu međunarodnog tijela za civilni aviosaobraćaj, koji je presudio u korist Katara.

Uprkos međunarodnim nastojanjima da se spor okonča, u krizi u Zaljevu ne postoje znaci popuštanja.

Katar je odbio zahtjev zemalja koje su mu uvele blokadu, među kojima je i gašenje Al Jazeere.

Izvor: Agencije