Otpad uklonjen iz Bejruta nakon eksplozije težak kao Eiffelov toranj

Trebalo je četiri dana da se ukloni 8.000 tona betona i čelika, rekao je francuski poručnik Paulin (EPA)

Libanski i francuski vojnici uklonili su ogromnu količinu betona i čelika, što je ekvivalentno težini Eiffelovog tornja, za samo četiri dana rada u luci Bejrut, prema riječima francuskog vojnog dužnosnika koji koordinira operacije čišćenja.

Operacije raščišćavanja do sada su se fokusirale na uklanjanje ruševina iz dijelova luke koji su najteže pogođeni ogromnom eksplozijom u Bejrutu 4. augusta, u kojoj je poginulo više od 180 ljudi, a više od 6.500 je ranjeno, prenosi AFP.

“Trebalo je četiri dana da se ukloni 8.000 tona betona i čelika”, rekao je francuski poručnik Paulin, koji koordinira operacije čišćenja u luci.

U luci krater dubok 43 metra

Količina očišćenog otpada “jednaka je težini Eiffelovog tornja” u Parizu, kazao je Paulin iz francuske inženjerske pukovnije, koja je prije nekoliko dana stigla u luku Bejrut.

Desetak dana nakon eksplozije, nosač helikoptera “Tonnerre” francuske mornarice stigao je u luku Bejrut, dopremajući 350 pripadnika inženjerske jedinice kopnenih snaga i odred ronilaca, kako bi provjerili da nema krhotina koje će otežati dolazak do luke.

Ogromna eksplozija u bejrutskoj luci napravila je krater dubok 43 metra prekriven morskom vodom, a udarni val je razorio brojne okolne četvrti.

Gotovo da nijedna zgrada ili kuća nisu ostale bez oštećenja, bilo da je riječ urušavanju krovova i zidova, ili o razbijenim vratima i prozorima, a mnoge zgrade više nisu podobne za stanovanje.

Razaranje je doprlo i do predgrađa i područja relativno udaljenih od mjesta eksplozije.

Pukovnik Yusef Haidar iz libanske vojske rekao je da luka, koja se smatra glavnom arterijom za ovu malu zemlju, koja većinu svojih potreba osigurava uvozom iz inostranstva, trenutno posluje s gotovo polovicom svojih kapaciteta.

Uništeni automobiia, srušena skladišta

“Prošle sedmice luka je poslovala sa 30 posto [kapaciteta], a danas govorimo o 45 posto“, izjavio je Haidar na konferenciji za novinare.

Više od tri sedmice nakon eksplozije luka je i dalje oblast prepuna uništenih automobila, oštećenih kontejnera i srušenih skladišta.

Francuski i libanski vojnici rade na prikupljanju i sortiranju razbacane robe, tako da trgovci i osiguravajuće kuće u narednim danima mogu procijeniti gubitke.

Prema navodima vlasti, eksplozija je rezultat požara u skladištu u kojem je godinama bilo uskladišteno 2.750 tona amonijevog nitrata.

Ovo je najveća eksplozija u povijesti Libana, koji je desetljećima svjedočio nemirima, ratovima, bombardiranjima i krizama.

Izvor: Agencije