UNICEF: Više od trećine školske djece bez pristupa učenju na daljinu

Iz UNICEF-a pozivaju vlade da uz sigurnosne mjere ponovno otvore škole te da u planove ponovnog otvaranja škola uključe prošireni pristup učenju na daljinu (EPA)
Iz UNICEF-a pozivaju vlade da uz sigurnosne mjere ponovno otvore škole te da u planove ponovnog otvaranja škola uključe prošireni pristup učenju na daljinu (EPA)

Više od trećine djece školske dobi u svijetu nije imalo pristup učenju online kad su zbog pandemije korona virusa njihove škole bile zatvorene, objavio je UNICEF u četvrtak, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

U subsaharskoj  Africi gotovo polovina učenika ne može učiti na daljinu, a u istočnoj Europi i dijelovima Azije trećina, navodi se u izvještaju.

Najmlađa školska djeca i ona iz najsiromašnijih porodica ili seoskih domaćinstava najčešće propuštaju online učenje.

Gotovo milijardu i pol djece pogođeno je zatvaranjem škola u jeku karantina, prema izvještaju UN-ove agencije.

Kriza u obrazovanju

“Za najmanje 463 miliona djece čije su škole zatvorene zbog COVID-19 nije bilo učenja na daljinu“, rekla je direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

“Veliki broj djece čije je obrazovanje potpuno narušeno mjesecima rezultirat će svjetskom krizom u obrazovanju. Posljedice u ekonomijama i u društvu mogle bi se osjećati desetljećima.“

Izvještaj se služilo podacima iz stotinu država o dostupnosti kućne tehnologije i mogućnostima potrebnim za online učenje poput pristupa televiziji, radiju i internetu.

Čak i ako imaju te mogućnosti kod kuće, djecu može sprečavati nedovoljna podrška, loši uvjeti za učenje ili pritisak da moraju raditi, naglašava se u izvještaju.

Iz UNICEF-a pozivaju vlade da uz sigurnosne mjere ponovno otvore škole te da u planove ponovnog otvaranja škola uključe prošireni pristup učenju na daljinu i nadoknadu izgubljenih nastavnih sati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO