Vojne vježbe Turske na Egejskom moru u vrijeme tenzija s Grčkom

Vježba je održana radi 'povećanja, održavanja i poboljšanja operativne sposobnosti zajedničkih operacija', navelo je tursko ministarstvo odbrane (EPA)

Turske zračne i pomorske snage izvele su zajedničke vojne vježbe u Egejskom moru, saopćilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Borbeni avioni F-16, zajedno s ratnim brodovima, učestvovali su u vježbama u cilju “povećanja, održavanja i poboljšanja operativne sposobnosti zajedničkih operacija” više rodova, navelo je tursko ministarstvo na Twitteru.

Vježbe su održane u vrijeme porasta tenzija između Turske i Grčke u istočnom Sredozemnom moru zbog istraživanja gasa i nafte, a dan nakon što je Turska objavila značajna otkrića gasa u Crnom moru, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Gomilanje ratnih brodova

Grčki i turski brodovi se gomilaju u regionu od kada je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan naredio da se jedan brod za istraživanje uputi u istočni Mediteran.

Grčka vjeruje da može da eksploatiše resurse u moru kod obale Krita i drugih ostrva u regionu, što je Turska više puta osporila, navodeći da ostrva nisu dio ekskluzivne ekonomske zone.

Erdogan je ranije saopćio da je Turska pronašla najveće polje prirodnog gasa u svojoj historiji u Crnom moru, dodajući da je riječ o rezervama od od 320 milijardi kubnih metara.

Izvor: Agencije