WHO: Raste broj zaraženih u Evropi, dnevno 26.000 slučajeva

Hans Kluge je pozvao na ponovno otvaranje škola tamo gdje je to moguće (EPA)

Čelnik regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge izjavio je u četvrtak da ovaj ured “slijedi vlastiti put” i saopćio je da se broj slučajeva zaraze korona virusom uporno povećava u protekla dva mjeseca, i pored činjenice što se žarište pandemije premjestilo na Sjevernu i Južnu Ameriku.

Na virtualnom brifingu za novinare istaknuo je da se, iako su evropske zemlje učinile “fenomenalne napore” na suzbijanju virusa ranije ove godine, sada bilježi oko 26.000 novih slučajeva dnevno širom Evrope, prenosi Fena.

Kluge je kazao da se novi klasteri virusa uglavnom razvijaju u lokalnim okvirima, kao što su domovi za stare i nemoćne osobe, postrojenja za proizvodnju hrane ili da virus prenose turisti.

“Regija je sada u mnogo boljoj poziciji da suzbije ta lokalizirana žarišta virusa i može se suočavati s virusom na drugačiji način sada nego kada se prvi put pojavio”, rekao je on.

Pozvao je na ponovno otvaranje škola tamo gdje je to moguće i kazao je da će WHO za Evropu održati virtualni sastanak svoje 53 države članice kako bi raspravljale o sigurnom ponovnom otvaranju škola širom evropske regije.

Informacije o ruskoj vakcini

Regionalni ured WHO-a za Evropu saopćio je u četvrtak da je počeo rasprave s Rusijom u pokušaju da dobije više informacija o vakcini protiv korona virusa koju je Rusija odobrila prošle sedmice bez sve tri faze kliničkog testiranja neophodne da se dokaže njena efikasnost.

“Ova briga koju pokazujemo prema sigurnosti i efikasnosti nije konkretno usmjerena na rusku vakcinu, ona se odnosi na sve vakcine u razvoju”, izjavila je na virtualnom brifingu za novinare Catherine Smallwood, visoka zvaničnica odjela za vanredne situaciju u ovom uredu.

“WHO je zauzeo ‘ubrzani pristup’ u pokušaju da ubrza razvoj vakcine protiv korona virusa, ali je od suštinskog značaja da mi ne sužavamo prostor za sigurnost i efikasnost”, kazala je ona.

Izvor: Agencije