Kamala Harris ušla u povijest, Trump napao Obamu

Za rasizam nema vakcine, to je problem na kojem moramo poraditi, poručila je Kamala Harris (EPA)

Senatorica iz Kalifornije Kamala Harris i službeno je postala kandidatkinja Demokratske stranke za potpredsjednicu Sjedinjenih Američkih Država, čime je ušla u američku povijest kao prva crna žena i američka azijatkinja koju je kandidirala neka stranka.

Kamala Harris, dijete emigranata iz Indije i s Jamajke, prihvatila je stranačku nominaciju na konvenciji Demokratske stranke u svom obraćanju javnosti iz Wilmingtona u Delewareu, gdje živi Joe Biden.

Opisala je predsjednika Donalda Trumpa kao “nekompetentnog kreatora kaosa i propalog lidera”, optužujući ga za katastrofalan odgovor na korona virus, kao i za sustavni seksizam i rasizam.

“Za rasizam nema cjepiva, i to je problem na kojem moramo poraditi”, poručila je Kamala Harris.

Ono što će biti upamćeno više od prihvatanja nominacije Kamale Harris jeste emotivni govor bivšeg predsjednika Baracka Obame, koji je pozvao američke građane da se pripreme za glasanje.

Obama: Ne dajte demokratiju

“Ne dajte im da vam oduzmu moć. Ne dajte im da vam oduzmu demokraciju”, poručio je on.

Obama je Donalda Trumpa označio kao čovjeka koji je zaljubljen u samog sebe i “nekoga tko nije dorastao biti predsjednikom i koji svoje predsjednikovanje smatra jedino kao još jedan reality show za privlačenje pažnje za kojom toliko žudi”.

Analitičari su odmah zaključili da su to primjedbe bez presedana, jer bivši predsjednici, uobičajeno, ne napadaju tako žestoko svoje nasljednike na političkim konvencijama.

“Nadao sam se, za dobrobit naše zemlje, da bi Donald Trump mogao pokazati neki interes da shvati ozbiljno svoj posao, da bi mogao postati svjestan težine posla u Bijeloj kući te da bi mogao pokazati neko poštovanje za demokraciju kada mu ona bude povjerena”, rekao je Obama.

“Ali, on to nikada nije učinio. Nije pokazao interes da radi svoj posao, niti interes za postizanje zajedničkih ciljeva, nije pokazao zainteresiranost da, koristeći velike ovlasti koje ima predsjednik, pomogne nikome osim sebi i svojim prijateljima. Naša demokracija je došla u pitanje”, poručio je bivši predsjednik, koiji je Joe Bidena nazvao “bratom”, kojem se divio zbog njegove otpornosti prema nevoljama i zbog njegove empatije.

Trump je počeo s napadima na Obamu i prije govora svog prethodnika na demokratskoj konvenciji, rekavši da je Obama bio “neučinkovit i zaista užasan predsjednik”.

Lažna tvrdnja postala konspiracija

U vrijeme dok je Obama držao svoj govor, Trump je velikim slovima na Twitteru napisao: “On je špijunirao moju kampanju i uhvaćen je u tome!”

Tako je ponovio lažnu tvrdnju koja se pretvorila u konspiraciju koju vole širiti njegovi simpatizeri.

Sedam minuta kasnije Trump je, opet na Twitteru, pitao Obamu zašto je tako dugo čekao da podrži svog bivšeg potpredsjednika, koristeći uvredljivu frazu “spori Joe”.

Predsjednik je uzvratio i na napade Kamale Harris, koja ga je označila kao grabežljivog napadača, tvitajući da je ona, tijekom prošlogodišnje debate demokratskih predsjedničkih kandidata, nazvala Bidena rasistom i nekompetentnim kandidatom.

Zanimljivo je da je još prošle godine Kamala Harris rekla da nikada nije rekla da je Biden rasist tekako nikada nije nazvala Bidena nekompetentnim.

Izvor: Al Jazeera