Sirija dozvolila Rusiji proširenje zračne baze Hmeimim

Vladimir Putin tokom posjete zračnoj bazi Hmeimim u decemberu 2017. godine (EPA)

Sirijske vlasti pristale su dati Rusiji dodatni kopneni i morski teritorij za proširenje zračne baze Hmeimim, pokazuje dokument ruske Vlade objavljen u srijedu.

Sporazum, koji su potpisali predstavnici Sirije i Rusije 21. jula, a stupio je na snagu 30. jula, tiče se kopnenog i morskog teritorija u sjevernoj pokrajini Latakiji, gdje je ruska zračna baza Hmeimim smještena, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Teritorij će biti iskorišten za “bolnički i rehabilitacijski centar”, koji će koristiti pripadnici ruske avijacije, navodi se u dokumentu.

Osam hektara kopna i osam hektara obalnih voda bit će privremeno i besplatno dodijeljeno Rusiji, piše u dokumentu.

Moskva kontrolira i bazu Tartus

Kajem prošle godine ruske novinske agencije također su objavile da Rusija proširuje aviobazu Hmeimim te obnavlja drugu pistu za slijetanje kako bi omogućila da objekt prihvati više letjelica.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je izgradilo i nove zgrade za smještaj aviona, kako bi ih odbranili od napada dronova.

Nešto ranije, u maju 2019. godine, saopćeno je da su rusku bazu u Siriji Hmeimim  napali pripadnici grupe Fronta al-Nusra, a ruska zračna odbrana je oborila dva drona.

Rusija od 2015. godine izvodi zračne udare protiv neprijatelja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a 2017. zacementirala je svoje vojno prisustvo u zemlji sporazumom s vladom u Damasku.

Uz Hmeimim, koji se koristi za pokretanje zračnih napada, Moskva kontrolira i pomorsku bazu Tartus, jedinu rusku pomorsku bazu na Mediteranu, koja je bila u upotrebi i za vrijeme Sovjetskog saveza.

Izvor: Agencije