Afrička unija suspendirala članstvo Malija

Predsjednik, premijer i više visokih dužnosnika uhapšeni su tokom puča kojeg je izveo dio oružanih snaga (EPA)

Afrička unija suspendirala je u srijedu članstvo Malija u toj organizaciji, kao odgovor na zbacivanje predsjednika i vlade u puču grupe pobunjenih oficira i vojnika.

Suspenzija će trajati dok se u Maliju ponovo ne uspostavi ustavni poredak, navodi u saopćenju odjeljenje Unije za mir i sigurnost.

Afrička unija zatražila je oslobađanje predsjednika Ibrahima Boubacara Keitae i drugih visokih zvaničnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U međuvremenu je saopćeno kako će Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike (ECOWAS) poslati delegaciju u Mali, javlja Anadolija.

Nakon državnog udara, zbog kojeg je predsjednik Keita u utorak bio prisiljen podnijeti ostavku, delegacija ECOWAS-a, koju čine predsjednik Senegala Macky Sall, predsjednik Nigera Mahamadou Issoufou, predsjednik Gane Nana Akuffo-Addo i predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara, održat će razgovore u glavnom gradu Bamaku.

ECOWAS je prethodno preuzeo zadatak posredovanja između Keite i opozicijske platforme M5 RFP, koji je želio ostavku predsjednika, no ovaj pokušaj nije bio uspješan.

Predsjednik Keita u kratkom je televizijskom obraćanju podnio ostavku na svoju dužnost te je raspustio parlament, nekoliko sati nakon što su ga u utorak uhapsili pobunjeni vojnici.

Ostavke nakon višemjesečnih protesta

“Ako određeni elementi naših oružanih snaga žele okončati krizu svojom intervencijom, imam li uopće izbora?”, poručio je Keita iz vojne baze u Katiju, nedaleko glavnog grada Bamaka, gdje se nalazi u zatočeništvu.

Predsjednik Keita, premijer Boubou Cisse i više visokih dužnosnika uhapšeni su u utorak tokom puča, kojeg je izveo dio oružanih snaga te zemlje.

Keita i Cisse odvedeni su u vojni kamp Kati, smješten 15 kilometara sjeverozapadno od Bamaka.

Ranije je objavljeno da se u vojnom kampu čula pucnjava i da je došlo do razdora oružanih snaga na grupe koje su pokrenule pobunu i na dio koji je ostao lojalan predsjedniku Keiti.

Mali je već nekoliko mjeseci uzdrman protestima, tokom kojih opozicija i demonstranti pozivaju na ostavku predsjednika Keita.

Napetosti u Maliju izbile su 2012. godine, nakon neuspjelog puča i pobune u Tuaregu, što je u konačnici dovelo do toga da grupe povezane s mrežom Al-Kaida zauzmu sjevernu polovinu zemlje.

Izvor: Agencije