Bivši agent CIA-e optužen da je špijunirao za Kinu

Ma je naturalizirani državljanin SAD-a rođen u Hong Kongu (Reuters)

Bivši agent Centralne obavještajne agencije (CIA) Alexander Yuk Ching Ma (67) uhapšen je pod optužbom da je zajedno sa rođakom, također zaposlenim u Agenciji, špijunirao za Kinu.

To je saopćilo američko ministarstvo pravde, navodeći da je on uhapšen u petak i optužen da je odavao povjerljive informacije iz sektora odbrane Kineskoj obavještajnoj službi, prenosi Tanjug BBC.

Kako se navodi, to je još jedno u nizu hapšenja u vremenu rastućih tenzija između Washingtona i Pekinga.

Ma bi trebalo u utorak da se pojavi pred sudom, a prema najavama očekuje ga maksimalna kazna zatvora ukoliko bude pravosnažno osuđen.

Ma je naturalizirani državljanin SAD-a rođen u Hong Kongu, a za CIA-u je počeo da radi 1982. godine.

Tužilaštvo je navelo da je napustio CIA-u poslije sedam godina i da je radio u Šangaju prije nego što se preselio na Havaje 2001. godine.

Povjerljive informacije

Agencija ga tereti da je odavao povjerljive informacije o zaposlenima u CIA-i, operacijama i metodama komunikacije sa kineskim službama.

Uhvaćen je tako što je dio njegovih razgovora koje je obavljao u Hong Kongu snimljen i na kome se vidi kako dobija 50.000 dolara u gotovini za informacije.

Dodaje se i da je, dok je živio na Havajima, sarađivao sa FBI kako bi imao pristup povjerljivim dokumentima američke vlade, a zatim ih prosljeđivao Kini.

Za sada je nejasno zašto je bilo potrebno toliko vremena da se Ma uhvati.

Njegov neimenovani rođak, star 85 godina, također je naturalizirani državljanin SAD-a rođen u Šangaju, ali tužilaštvo nije naložilo njegovo hapšenje zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Izvor: Agencije