EU: Bez zajedničke odluke o dešavanjima u istočnom Sredozemlju

Borrell je nakon sastanka objavio da se solidarišu sa Grčkom i Kiprom te je pozvao Tursku na dijalog i smanjenje napetost (EPA)

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije putem videokonferencije održalo je vanredno zasjedanje kojim je predsjedavao visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Tokom zasjedanja ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a nije donesena zajednička odluka u vezi s dešavanjima u istočnom Sredozemlju, a odlučeno je da će Unija uvesti sankcije Bjelorusiji, prenosi Anadolija.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora EU, Grčka i uprava Kiparskih Grka tražili su da se osude koraci Turske u istočnom Mediteranu, ali o tome nije donesena zajednička odluka.

Poziv na dijalog

Mnoge zemlje članice, uključujući Njemačku, te administracija EU-a nisu podržali ovakav prijedlog.

Borrell je nakon sastanka na društvenim mrežama objavio da se solidarišu sa Grčkom i Kiprom te je pozvao Tursku na dijalog i smanjenje napetosti.

Istakao je kako je na sastanku dogovoreno da će Bjelorusiji biti uvedene sankcije zbog nasilnog gušenja građanskih protesta protiv navodne izborne krađe i pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima.

EU je također objavila kako ne priznaje rezultate izbora, navodeći da nisu bili “fer i slobodni”.

Izvor: Agencije