Argentina i Meksiko proizvodit će vakcine za Latinsku Ameriku

U Argentini je do sada registrirano više od 5.000 smrtnih slučajeva COVID-19 pacijenata i ukupno 268.574 potvrđenih slučajeva (EPA)
U Argentini je do sada registrirano više od 5.000 smrtnih slučajeva COVID-19 pacijenata i ukupno 268.574 potvrđenih slučajeva (EPA)

Argentina i Meksiko proizvodit će vakcinu AstraZeneka protiv COVID-19 za većinu latinoameričkih zemalja, najavio je argentinski predsjednik Alberto Fernandez nakon sastanka s rukovodstvom kompanije koja je angažirana na projektu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Jučer je potpisan sporazum između britanske farmaceutske kompanije AstraZeneka i kompanije za biotehnologiju mAbxience, koja je dio INSUD poslovne grupacije, o transferu tehnologije za proizvodnju 150 miliona doza vakcine za potrebe svih latinoameričkih zemalja osim Brazila, saopćila je Vlada Argentine.

„Proizvodnja vakcina za Latinsku Ameriku će se obavljati u Argentini i u Meksiku, što će omogućiti da sve zemlje Južne Amerike blagovremeno i efikasno budu snabdjevene potrebnim količinama vakcine“, izjavio je Fernandez.

Atesti i dozvole

Kompanija AstraZeneka, druga najveća farmaceutska kuća u Velikoj Britaniji, posluje niz godina u Argentini, a nedavno je potpisala ugovor o proizvodnji vakcina s fondacijom meksičkog milijardera Carlosa Slima.

Neophodno je da vakcina prođe fazu III testiranja i dobije sve neophodne međunarodne ateste i dozvole za masovnu primjenu, što će, kako je najavljeno, biti regulisano u prvoj polovini iduće godine.

Fernandez je ocijenio da ovaj dogovor pruža sigurnost Argentini u kojoj je do sada registrirano više od 5.000 smrtnih slučajeva COVID-19 pacijenata i ukupno 268.574 potvrđenih slučajeva, od čega 7.663 u toku protekla 24 sata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO