Pompeo: Rusi i dalje guše slobodu govora i informiranja

Pompeo: Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda su vitalni izvor informacija za Ruse (EPA)
Pompeo: Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda su vitalni izvor informacija za Ruse (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako ruske vlasti i dalje guše nezavisno informiranje i slobodu govora, prenosi agencija Beta.

„Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda su vitalni izvor informacija za Ruse. Pozivamo ruske vlasti da preispitaju nova ograničenja za slobodne medije“, napisao je Pompeo na Twitteru.

State Department je u ponedjeljak objavio izjavu Pompea da su Sjedinjene Američke Države „duboko zabrinute“ zbog nedavnog nacrta uredbe ruskih vlasti, na čijoj su meti, kako se navodi, mediji u Rusiji finansirani od Američke agencije za globalne medije (USAGM).

„Više od 70 godina Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda vitalni su izvor nezavisnih vijesti i informacija za građane Rusije. Ova uredba će uvesti nove teške zahtjeve koji će dodatno umanjiti sposobnost Glasa Amerike i RFE/RL da rade na teritoriji Rusije“, naveo je Pompeo.

Pitanje bilateralnih odnosa

On je izrazio zabrinutost zbog „obračuna s nezavisnim medijima u Rusiji“ i pozvao Moskvu da poštuje međunarodne obaveze i standarde OSCE-a u vezi sa slobodom izražavanja.

„Pozivamo ruske vlasti da preispitaju ove poteze koje će dodatno naštetiti bilateralnim odnosima“, dodao je američki državni sekretar.

Ruska regulatorna agencija za medije objavila je krajem jula nacrt odredbe, prema kojoj bi mediji koji su u Rusiji registrovani kao strani agenti trebali navoditi tu klasifikaciju uz objavljene sadržaje.

Nacrtom uredbe treba biti dopunjen ruski zakon iz decembra 2017. godine kojim su mediji finansirani iz inostranstva proglašeni za strane agente, podsjeća Beta pozivajući se na Glas Amerike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO