Hong Kong: Novine prkose Pekingu nakon hapšenja vlasnika

Osim Laija je uhapšeno još desetero ljudi, među njima i njegova dva sina (EPA)

Dnevne novine Apple Daily iz Hong Konga poručile su da će se „i dalje boriti“, nakon što je po novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti uhapšen njihov vlasnik Jimmy Lai, piše u utorak BBC, prenosi Hina. 

Novine su u ponedjeljak uživo na internetu prenosile hapšenje nakon kojeg je uslijedio devet sati dug pretres njihovog sjedišta u kojem je sudjelovalo više od 200 policajaca. 

Osim Laija je uhapšeno još desetero ljudi, među njima i njegova dva sina, zaposlenici tog medija i prodemokratski aktivisti. Optužuje ih se za zavjeru sa stranim silama.

Naslovnica Apple Dailyja u utorak prikazuje Laija u lisicama s naslovom: „Apple Daily se mora i dalje boriti“. 

Kritike prema Pekingu

Taj prodemokratski medij kritičan prema Pekingu u utorak je povećao tiraž na više od 500 hiljada primjeraka, sa 100 hiljada koliko je inače dnevni prosjek.

Lai, kojeg mnogi u Hong Kongu smatraju herojem zbog izravne kritike kineskih vlasti, dosad je najmoćniji pojedinac uhapšen po novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, donesenim prije šest sedmica.  

U kontinentalnoj Kini ga se smatra izdajicom. 

Obogatio se osamdesetih godina prošlog stoljeća prodajom odjeće, nakon čega je ušao i u medijski biznis. 

Prošle godine je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se susreo s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom i državnim tajnikom Mikeom Pompeom. 

Pompeo je u ponedjeljak osudio njegovo hapšenje i naglasio da je Kina „ukinula slobode Hong Konga“.

„Lai nije ništa više od patriota koji želi dobre stvari za stanovnike Hong Konga“, kazao je američki državni sekretar, a prenijela agencija Reuters.

Izvor: Agencije