Velika Britanija: Antivladin protest zdravstvenih radnika

Zatražili su povećanje plate zbog borbe koju vode tokom pandemije (Anadolija)

Britanski zdravstveni radnici protestovali su protiv vlade u Londonu, tražeći povećanje plata, prenosi Anadolija.

Otprilike 200 zdravstvenih radnika okupilo se ispred bolnice St. Thomas, gdje je premijer Boris Johnson hospitaliziran kada je bio pozitivan na novu vrstu korona virusa.

Demonstranti, koji su nosili maske i pridržavali se fizičke udaljenosti, prešli su Westminsterski most i, pored zgrade parlamenta, prošetali se Downing Streetom, gdje je smješten premijerov ured.

Ovdje su, s cipelama na ispred premijerskog ureda, okupljeni napisali 540, broj zdravstvenih radnika koji su umrli tokom epidemije COVID-19.

Nedostatak opreme prerastao u krizu

Nosili su i transparente na kojima su istakli probleme prouzrokovane nepažnjom vlade u zdravstvenom sistemu, posebno kada je u pitanju deficit zaštitne opreme.

Zatražili su povećanje plate zbog borbe koju vode tokom pandemije. Očekuje se da će se u augustu nastaviti protesti zdravstvenih radnika te da će se proširiti i na druge gradove u zemlji. 

Za vrijeme epidemije u Velikoj Britaniji, javnost je aplaudirala zdravstvenim radnicima svakog četvrtka u 20 sati, pod vodstvom premijera Borisa Johnsona.

Nedostatak maski i slične zaštitne opreme za zdravstvene radnike u zemlji prerastao je u krizu.

Izvor: Agencije