WHO: 17 mogućih vakcina protiv korona virusa testira se na ljudima

U prvoj fazi klinička se istraživanja provode na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar (EPA)
U prvoj fazi klinička se istraživanja provode na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar (EPA)

U toku je testiranje na ljudima sedamnaest mogućih vakcina protiv korona virusa, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Najviše je uznapredovalo kliničko ispitivanje vakcina koje razvija britanski univerzitet Oxford, objavila je ta organizacija UN-a na kraju dvodnevne konferencije o istraživanjima korona virusa, prenosi Hina.

WHO navodi da ostaje optimističan čak i ako klinička ispitivanja koja su sada u toku ne urode plodom.

“Imamo široki raspon uz četiri različite vrste vakcina”, kazala je Ana Maria Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U potrazi za vakcinom protiv korona virusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih tvari.

Treća faza

Vakcina AZD1222 Oxforda prva je koje je ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja što znači testiranje velikih razmjera na velikom uzorku ljudi kako bi se utvrdilo je li vakcina učinkovita i sigurna odnosno izaziva li nuspojave.

Još pet tvari je u drugoj fazi kliničkog istraživanja u kojima se njihovo djelovanje proučava na manjem broju bolesnika kako bi se vidjelo ima li učinka.

U prvoj fazi klinička se istraživanja provode na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar.

Klinička istraživanja vakcina traju u Njemačkoj, uključujući u kompanijama Biontech u Mainzu i u CureVacu u Tuebingenu.

Nije poznato hoće li vakcina biti na raspolaganju do kraja godine čemu se nada glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan.

Obično treba 10 do 15 godina za razvoj vakcine no globalno širenje virusa potaknulo je bezbrojne naučnike i farmaceutske kompanije na napore bez presedana u potrazi za vakcinama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO