Liban će se žaliti UN-u zbog izraelskih napada

Izraelska vojska objavila je u ponedjeljak da se na izraelsko-libanskoj granici dogodio sigurnosni incident, ali bez detalja (EPA)

Libanska vlada odlučila se žaliti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) zbog jučerašnjeg napada izraelske vojske na jugoistoku zemlje.

Na sastanku Vijeća ministara koji je održan u predsjedničkoj palači Baabdi, u glavnom gradu Bejrutu, osim ekonomske krize, razgovarano je i o novonastaloj situaciji u vezi s epidemijom korona virusa i jučerašnjem napadu izraelske vojske na južni dio zemlje.

Ministar informisanja Menal Abdussamed izjavio je nakon sastanka da je kabinet ministara osudio jučerašnji napad izraelske vojske.

Ministar vanjskih poslova Nasif Hitti rekao je da su osudili izraelski napad i da će se žaliti VSUN-u.

Izraelska vojska u stanju pripravnosti

„Liban je privržen Rezoluciji 1701 UN-a, ali ima i pravo na odbranu. Pratimo dešavanja protiv novih napada Izraela“, rekao je Hitti, prenijela je Anadolija.

Izraelska vojska objavila je u ponedjeljak da se na izraelsko-libanskoj granici dogodio sigurnosni incident, ali bez objavljivanja dodatnih detalja.

Do izvještaja je došlo dok je izraelska vojska i dalje u stanju pripravnosti duž sjevernih granica zemlje u iščekivanju odmazde libanske organizacije Hezbollah.

Hezbollah se zavjetovao da će odgovoriti na ubistvo jednog od svojih članova u vazdušnom napadu za koji se vjeruje da je izveo Izrael, na lokaciji u blizini sirijske prijestonice Damaska.

U posljednjih nekoliko dana izraelska vojska je najavila da će rasporediti više vojnih snaga na granici s Libanom.

Izvor: Agencije