Mediji: Broj žrtava korone u Španiji 60 posto veći

Mali obim provedenih testova na korona virus znači kako bi zvanične brojke mogle biti manje od stvarnih podataka (EPA)

Stvarni broj osoba preminulih od COVID-19, bolesti koju izaziva novi korona virus, u Španiji bi mogao biti za približno 60 procenata veći od zvanično prijavljena 28.432, sudeći prema istraživanju koje je objavio El Pais.

U zvaničan broj preminulih od COVID-19 u Španiji su uključeni samo oni pacijenti kod kojih je ova bolest formalno potvrđena testiranjem, ali ne i oni slučajevi za koje se sumnja da su bili zaraženi koronom, ali koji nikada nisu bili testirani, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters

Mali obim provedenih testova na korona virus, posebno po izbijanju pandemije, znači kako bi zvanične brojke mogle biti manje od stvarnih podataka, kao i u mnogim drugim državama, navodi španski medij.

Iza Velike Britanije

Uzimajući u obzir statistiku po regijama za sve slučajeve za koje se sumnja ili je potvrđeno da su preminuli od korona virusa, El Pais je došao do cifre od 44.868 umrlih, koja bi mogla predstavljati stvaran broj osoba koje su preminule od posljedica COVID-19.

Ukoliko bi se pokazalo da su ovi podaci tačni, to bi značilo da bi se Španija mogla naći na drugom mjesto po broju preminulih od korone u Evropi, iza Velike Britanije.

Cifre koje je iznio El Pais se otprilike poklapaju s podacima Nacionalnog epidemiološkog centra i Nacionalnog centra za statistiku, koji detektira uvećanje stope smrtnosti poređenjem broja smrtnih slučajeva širom države s prosjekom.

Iz španskog Ministarstva zdravlja nisu bili odmah dostupni za komentar povodom ovih podataka.

Izvor: Agencije