Civili među žrtvama napada na sjeveroistoku Sirije

Ovakve eksplozije su postale svakodnevnica u gradu koji je bio pod kontrolom kurdskih jedinica (EPA)

Najmanje osam osoba je poginulo, a 19 ih je ranjeno u detonaciji eksplozivne naprave u nedjelju na jednoj pijaci u sirijskom gradu Ras al Ainu, smještenom na sjeveroistoku države, na granici Sirije i Turske, saopćile su sirijska državna novinska agencija SANA i jedna organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prema izvještaju sirijske agencije, u pitanju je bila eksplozija automobila-bombe, dok Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Velikoj Britaniji, tvrdi kako se radilo o motociklu na koji je bio postavljen eksploziv.

Iz SOHR-a dodaju kako su među poginulima šestero civila, od kojih jedna žena i jedno dijete, a kako su neki od ranjenih u kritičnom stanju, prenosi Tanjug.

Pod kontrolom sirijske opozicije

Pogranični grad je pod kontrolom snaga sirijske opozicije koju podržava susjedna Turska.

Kao i mnogo puta do sada poslije sličnih incidenata, Ministarstvo odbrane Turske odgovornost za ovaj napad pripisalo je kurdskim pobunjenicima, navodi AP.

Ovakve eksplozije su postale svakodnevnica u gradu koji je bio pod kontrolom kurdskih jedinica prije nego su ga turska vojska i njeni sirijski saradnici preuzeli prošlog oktobra.

Izvor: Agencije