Američki posrednik: Spor u Zaljevu predugo traje

Katar je u blokadi od jula 2017. godine, kada su ga četiri arapske države optužile za podršku terorizmu, što ova država kategorički negira (EPA)

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Brian Hook u nedjelju je izjavio kako je duboki sukob arapskih država Zaljeva predugo traje te pozvao ove zemlje da obnove povjerenje i jedinstvo.

Zaljevske države Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein te nezaljevska država Egipat prekinuli su odnose s Katarom sredinom 2017. godine, zbog optužbi da ova država podržava terorizam.

Zvanična Doha kategorički negira optužbe i navodi kako je blokada pokušaj da se utječe na katarski suverenitet, prenosi Reuters.

“Ovaj spor traje predugo i u konačnici šteti našim zajedničkim regionalnim interesima za stabilnost, prosperitet i sigurnost”, rekao je Hook u Dohi, nakon sastanka s katarskim ministrom vanjskih poslova Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem.

Emir s američkim komandantom

Istovremeno je katarski emir Sheihk Tamim bin Hamad Al-Thani primio u Dohi načelnika Generalštaba vojske Sjedinjenih Američkih Država Marka Milleya, prenosi Anadolija.

Iz kabineta katarskog emira saopćeno je kako je na sastanku razgovarano o nastavku strateške katarsko-američke saradnje, s posebnim akcentom na vojnu i sigurnosnu saradnju.

Emir je s Milleyem razgovarao i o regionalnim temama i zajedničkim naporima na uspostavi mira i stabilnosti u tom dijelu svijeta.

U bazi Al-Udeid u Kataru služi oko 13.000 američkih vojnika, a riječ je o strateški važnoj američkoj bazi, koja se nalazi 30 kilometara jugozapadno od Dohe.

Ta baza je bila sjedište komande američkih snaga za operacije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije