Trump slavi zapošljavanja, korona virus se širi

Vlade pojedinih država ponovo zatvaraju barove i druge djelatnosti gdje se smatra da se virus lako širi (EPA)
Vlade pojedinih država ponovo zatvaraju barove i druge djelatnosti gdje se smatra da se virus lako širi (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump na konferenciji za medije u četvrtak slavio je vladin izvještaj koji pokazuje da je zemlja vratila 4,8 miliona radnih mjesta a nezaposlenost prošlog mjeseca pala na 11,1 posto kada su države dopustile ponovno otvaranje tvrtkama nakon strogih epidemioloških mjera.

„Današnja objava dokazuje da se naša ekonomija vraća natrag“, rekao je Trump nabrajajući razne sektore u kojima su se, po izvještaju, ponovno otvorila radna mjesta.

“To su historijske brojke”, dodao je. 

Trump slavi dok se korona virus ponovno širi u državama s velikim ekonomijama, poput Kalifornije, Texasa i Floride i tjera lokalne vlade da ponovno zatvaraju barove i druge djelatnosti gdje se smatra da se virus lako širi.

Velik broj novozaraženih

Drugi, odvojeni, izvještaj od četvrtka kaže da se u posljednjoj sedmici juna 1,43 miliona Amerikanaca prijavilo za pomoć nezaposlenima.

Uprkos velikom broju novozaraženih, Trump je rekao da idućih mjeseci očekuje dobre brojke u zapošljavanju te da će i izvještaj o BDP-u u trećem kvartalu, koje će doći pred izbore u novembru, biti dobar. 

Izvještaj od četvrtka, kaže Trump, „sugerira da su radnici uvjereni da će naći novi posao“.

Dodao je da Bijela kuća i Kongres nastavljaju pregovarati o novom paketu poticaja, često nazivanom „Faza 4“, kako bi se ekonomiji pomoglo da prebrodi pandemiju koja je ušla u četvrti mjesec. 

Izvor: Agencije


Povezane

U SAD u jednom danu prijavljeno je više od 52.000 novih slučajeva zaraze korona virusom. To je najveći dnevni porast u toj zemlji od početka pandemije. Ukupan broj oboljelih prešao je dva miliona i 700 hiljada. Više od 700 osoba je preminulo u posljednja 24 sata, ukupno više od 128.000. Neke američke savezne države odustaju od popuštanja restriktivnih […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO