Turska otvara suđenje optuženim za ubistvo Jamala Khashoggija

Turski zvaničnici tvrde da je tijelo Jamala Khashoggija raskomadano te da su ostaci uklonjeni iz zgrade konzulata (Anadolija)

Turski sud otvorit će proces za 20 saudijskih zvaničnika optuženih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u oktobru 2018. godine u Istanbulu, a njegova zaručnica nada se da će biti načinjen korak naprijed u rasvjetljavanju zločina i saznanju o njegovim posmrtnim ostacima.

Istanbulski tužioci optužuju bivšeg zamjenika šefa saudijske obavještajne službe Ahmeda al-Asitija, bivšeg kraljevskog savjetnika Sauda al-Wahtanija, za podsticanje “ciljanog ubistva s monstruoznom namjerom“, saopćilo je tužilaštvo u martu.

Ostalih 18 optuženika, kako navode, izvršili su ubistvo davljenjem Khashoggija, novinara Washington Posta, koji je bio izrazito kritičan prema saudijskom princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.

Globalna osuda zločina

Očekuje se da će se svima suditi u odsustvu.

Ubistvo iz oktobra 2018. godine, izvršeno u saudijskom konzulatu u Istanbulu, izazvalo je globalnu osudu, pogoršalo odnose između Ankare i Rijada te narušilo Bin Salmanovu međunarodnu reputaciju.

Neke zapadne vlade, kao i američka Centralna obavještajna agencija (CIA), tvrde da vjeruju da je upravo Bin Salman naredio ubistvo, što saudijski zvaničnici poriču.

Niko ne može suđenje koje je obavljeno u Saudijskoj Arabiji označiti legitimnim, tvrdi Hatice Cengiz

Khashoggi je posljednji put viđen kako ulazi u zgradu konzulata, tražeći dokumente potrebne za vjenčanje s Haticom Cengiz.

Turski zvaničnici tvrde da je njegovo tijelo raskomadano te da su ostaci uklonjeni iz zgrade konzulata.

Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

“Nadam se da će ovo suđenje rasvijetliti detalje o Jamalovom tijelu i ponuditi dokaze protiv ubica”, rekla je Cengiz za Reuters.

Nije poznato da li će Saudijska Arabija sarađivati tokom saslušanja, koje je zakazano u petak.

U decembru je saudijski sud izrekao smrtne kazne za pet osoba, a zatvorske za tri osobe, zbog učešća u zločinu, nakon gotovo u potpunosti zatvorenog procesa.

‘Osuđeni nisu imenovani’

Članovi Khashoggijeve porodice kasnije su rekli da opraštaju ubicama.

No, Cengiz tvrdi da postupak nije bio odgovarajući.

“Niko ne može ‘suđenje’ koje je obavljeno u Saudijskoj Arabiji nazvati legitimnim. To je odrađeno u tajnosti, a pojedinci koji su osuđeni nisu imenovani”, rekla je Cengiz.

Turska optužuje saudijske zvaničnike na opstrukciju istrage, dok Rijad uporno tvrdi da istanbulski tužilac nije ispunio zahtjev za razmjenom informacija.

Bin Salman negira da je naredio ubistvo, ali je rekao da prihvata punu odgovornost za njega, kao de facto vladar Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije