Poljska privremeno zatvara 12 rudnika ugljena zbog širenja zaraze među rudarima

Sigurni smo da smo eliminirali transmisiju virusa na Novom Zelandu za sada, kazala je Jacinda Ardern (Reuters)

Poljska će od utorka na tri sedmice zatvoriti dvanaest rudnika ugljena kako bi spriječila širenje zaraze korona virusom među rudarima, najavio je u ponedjeljak zamjenik u poljskog premijera Jacek Sasin, prenosi Hina.

Vlasti u Poljskoj potvrdile su nagli porast broja slučajeva zaraze korona virusom među rudarima koji rade u rudnicima u južnom dijelu zemlje.

Među rudarima u rudnicima ugljena potvrđeno je gotovo 20 posto od ukupnog broja slučajeva zaraze u Poljskoj, prenijela je državna novinska agencija PAP.

“Ove su mjere nužne kako bi se pokušalo zaustaviti epidemiju”, kazao je Sasin na konferenciji za štampu.

Pojasnio je kako će rudarima u cijelosti bit isplaćene plate za tri sedmice te kako neće biti problema u opskrbi ugljenom.

Dva rudnika koja će biti zatvorena u vlasništu su grupacije JSW, najvećeg proizvođača ugljena u Evropskoj uniji a njihove su dionice pale za 10 posto nakon što je objavljena vijest o privremenom zatvaranju rudnika.

Iz grupacije su u saopćenju objavljenom u ponedjeljak izvijestili kako su među rudarima zabilježili ukupno 2771 slučaj zaraze korona virusom, uglavnom u rudnicima Pniowek i Zofiowka.

Ta grupacija zapošljava oko 20 hiljada ljudi a druga PGG koja upravlja s deset ostalih rudnika čije je privremeno zatvaranje najavljeno ima 40 tisuća zaposlenih.

Novi Zeland proglasio kraj pandemije

Novi Zeland je eliminirao epidemiju korona virusa i ukinut će sve mjere, osim onih na granicama, čime je ova južnopacifička zemlja jedna od prvih u svijetu koja je to uradila.

Vlada će ukinuti mjere fizičkog distanciranja u ponoć i preći sa nivoa 2 vanrednog stanja na nivo 1, rekla je premijerka Jacinda Ardern.

Javni i privatni događaji, prodavnice i ugostiteljski objekti te kompletan javni prevoz sada mogu raditi normalno, bez pridržavanja fizičkog distanciranja, koje je na snazi u većini zemalja u svijetu.

“Sve dok nije završeno, ne možemo da kažemo da je postignuto. Tako da mogu završiti s jednostavnim: Hvala ti, Novi Zelande”, naglasila je Ardern.

“Sigurni smo da smo eliminirali transmisiju virusa na Novom Zelandu za sada, ali to treba biti neprekidni napor”, dodala je.

Na Novom Zelandu nema aktivnih slučajeva po prvi put nakon februara, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Na Novom Zelandu zabilježeno je 1.154 slučajeva zaraze, a preminule su 22 osobe.

Izvor: Agencije