AFP: Palestinci spremni na direktne pregovore s Izraelom

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh je nedavno predstavio prijedlog Palestinaca ali nije ulazio u detalje (EPA)

Palestinci su spremni da obnove direktne pregovore sa Izraelcima i za manje izmjene granica, sudeći po kontraprijedlogu na američki plan za Bliski istok do koga je došao France Presse.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh je predstavio prijedlog Palestinaca početkom juna ali nije ulazio u detalje, prenosi Beta.

Taj prijedlog je odgovor na plan administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kojim se predviđa izraelska aneksija dijelova Zapadne obale i stvaranje demilitarizirane palestinske države na preostalom dijelu te teritorije.

Na osnovu Trumpovog plana istočni Jerusalem ne bi bio glavni grad te države iako Palestinci to planiraju.

Izrael je pohvalio Trumpov plan i u srijedu se očekuje odluka o primjeni, a Palestinci su ga odbacili u potpunosti.

U dokumentu datom četvorki bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine Evropska unija, Ujedinjeni narodi, Rusija i Sjedinjene Američke Države, Palestinci su najavili da su “spremni da obnove direktne bilateralne pregovore tamo gdje su stali”.

“Niko nema toliko interesa kao Palestinci za postizanje mirovnog sporazuma i niko ne može toliko da izgubi kao Palestinci u nedostatku mira”, piše u dokumentu na četiri strane.

‘Male izmjene’

“Mi smo spremni da imamo našu državu sa ograničenim brojem komada oružja i snažnom policijom održava red i mir. Spremni smo da prihvatimo prisustvo treće strane na osnovu mandata (UN-a) da osigura ispunjenje mirovnog sporazuma o sigurnosti i granicama”, navela je Palestinska uprava aludirajući na NATO kao “vodeću međunarodnu snagu”.

U dokumentu se također predlažu “male izmjene na granici koji će biti zajednički dogovorene i zasnovane na granicama od 4. juna 1967. godine”, kada je počela okupacija Zapadne obale.

Kada je objavio kontraprijedlog 9. juna premijer Shtayyeh je naveo da će transfer teritorija biti jednak po “veličini i vrijednosti”.

U vezi sa pitanjem statusa Jerusalema, jednim od velikih nesporazuma u izraelsko palestinskom sukobu, Palestinci su ponovili da želju da istočni dio tog grada koji je Izrael okupirao i anektirao bude glavni grad države kojoj teže.

“Ako Izrael proglasi aneksiju bilo kog djela palestinske teritorije to će značiti poništavanje svih potpisanih sporazuma”, zaključuje se u dokumentu.

Izrael namjerava da anektira stratešku dolinu Jordan i sva ilegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali, odnosno gotovo 30 procenata te teritorije.

Više od 2,8 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali uz gotovo 450.000 jevrejskih naseljenika u naseljima koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu.

Izvor: Agencije