Najviši skok broja zaraženih u SAD-u od početka pandemije

U posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno je 39.483 slučajeva korona virusa i 1.141 smrtni slučaj (EPA)

Broj dnevnih slučajeva zaraze korona virusa u SAD-u popeo se na 39.818 u četvrtak na kraju dana, navodi Reuters, što je najveći dnevni porast u zemlji od početka pandemije. 

Nekoliko američkih država je zabilježilo rekorde u broju slučajeva ove sedmice, uključujući Texas, Alabamu, Arizonu, Kaliforniju, Floridu, Idaho, Mississippi, Missouri, Nevada, Oklahoma, Južna Karolina i Wyoming.

Više od 36.000 novih slučajeva je zabilježeno u SAD-u u srijedu, što je više za nekoliko stotina slučajeva kada je 24. aprila objavljen rekord od 36.426 novozaraženih u jednom danu. 

Tužbe protiv poslodavaca

Porodice tri radnika fabrike za preradu mesa u američkoj državi Iowa koji su preminuli od korona virusa tužili su Tyson Foods i najviše rukovodioce, navodeći da je kompanija rizikovala živote radnika i lagala da bi ih zadržala na poslu, iako je znala da je postala žarište.

U tužbi se navodi da je rukovodstvo znalo da se virus širi fabrikom za preradu svinjentine krajem marta ili početkom aprila, ali da je prikrila tu informaciju od zaposlenih i javnosti, prenosi AP.

“Tyson je lažnim predstavljanjem imao namjeru da zavara radnike i navede ih da ostanu na poslu upkos nekontrolisanom širenju korona virusa i zdravstvenim rizicima povezanim sa procesom rada”, navodi se u tužbi.

Fabrike za preradu mesa u SAD-u postale su žarišta korona virusa zbog uslova rada u kojima su hale prepune, zbog čega ih je nekoliko zatvoreno.

Zaražene su hiljade radnika, a nekoliko desetina ih je preminulo.

Rekordan broj u Brazilu

U posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno je 39.483 slučajeva korona virusa i 1.141 smrtni slučaj, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Otkako je pandemija počela, u Brazilu je korona virusom zaraženo više od 1,2 miliona osoba, a 54.971 osoba je umrla, saopćilo je ministarstvo.

Australija će se držati plana za daljnje ublažavanje mjera suzbijanja epidemije korona virusa, uprkos povećanju broja zaraženih u najnaseljenijoj državi Victoriji, rekao je premijer Scott Morrison, prenosi Hina.

“Zaraza će i dalje izbijati, a bitno je da nastavimo jačati našu sposobnost da rješavamo problem tih žarišta”, rekao je Morrison novinarima na brifingu u glavnome gradu Canberri.

Australija je razmjestila ambulante i mobilne centre za testiranje diljem države Victorije, nakon što se tamo ponovno povećao broj zaraženih korona virusom.

U petak je ta država ušla u deseti dan dvoznamenkastoga povećanja novozaraženih.

Izvor: Agencije