Grčko-turski razgovori nakon napetosti

Posljednjih mjeseci je bila velika napetost između ta dva susjeda i NATO saveznika (EPA)

Kabinet premijera Grčke je objavio kako je on danas telefonom razgovarao s turskim predsjednikom poslije višemjesečne rastuće napetosti između njihove dvije zemlje, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su razmotrili posljedice pandemije korona virusa i mogućnost ponovnog otvaranja granica i turističke posjete po ublažavanju zabrana uvedenih zbog pandemije, saopćio je Mitsotakisov kabinet.

Oni su se „složili da održavaju otvorene kanale bilateralne komunikacije“, navodi se u izjavi ureda šefa grčke Vlade.

Posljednjih mjeseci je bila velika napetost između ta dva susjeda i NATO saveznika.

Pritisak sa migranitma

Grčka je optužila Tursku da koristi migrante za pritisak na nju, pošto je Ankara krajem februara objavila da su granice Turske prema Evropskoj uniji otvorene za sve koji žele da je pređu.

Hiljade izbjeglica i migranata okupile su se na turskoj granici s Grčkom, zahtjevajući u prisustvu turske vojske i policije da im se dozvoli prolazak. Toga, međutim, nije bilo na turskoj granici s Bugarskom, također članicom EU.

Grčka i Turska se spore i oko prava na istraživanje nafte i plina u Sredozemlju i o teritorijalnim pitanjima u Egejskom moru koje ih razdvaja.

Te dvije zemlje su tri puta dolazile do ivice rata od sredine 1970-ih.

Neimenovani zvaničnik

Po jednom zvaničniku u Atini upoznatom s današnjim razgovorom Mitsotakis-Erdogan, oni nisu razgovarali o bilo čemu u vezi s tim sporovima, ali složili su se da je nivo napetosti među njihovim zemljama previsok i kako će direktna komunikacija na najvišem nivou biti od pomoći i da se ona treba nastaviti.

U središtu pažnje su im bili dogovori u EU o pristupu državljana trećih zemalja kada se granice otvore za turiste.

Taj zvaničnik, koji ne želi da mu se objavi ime, rekao je da se Grčka u principu ne protivi uključivanju Turske na spisak zemalja čiji bi državljani imali pristup u EU.

Izvor: Agencije