Trudeau: Kanada protiv povratka Rusije u G7

Donald Trump je najavio da će do septembra ili kasnije odgoditi samit G7 (EPA)
Donald Trump je najavio da će do septembra ili kasnije odgoditi samit G7 (EPA)

Kanada ne podržava povratak Rusije u Grupu 7 (G7), iako je to američki predsjednik Donald Trump predložio tokom vikenda, jer Moskva nastavlja kršiti međunarodno pravo, izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau.

“Rusija je isključena iz G7 nakon što je napala i anektirala Krim prije više godina, nastavlja kršiti međunarodna pravila i norme i to je razlog zašto bi trebala ostati van te grupe”, kazao je Trudeau novinarima, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Komentirajući poziv Washingtona za učešće na samitu G7, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ruski predsjednik Vladimir “Putin podržava dijalog na svim poljima”.

‘Rusija mora vidjeti detalje’

Američki predsjednik saopćio je u subotu da će do septembra ili kasnije odgoditi samit G7, za koji se nadao da će biti održan narednog mjeseca.

Lista pozvanih država proširena je na nekoliko zemalja, među kojima su Australija, Rusija, Južna Koreja i Indija, kazao je Putin.

Peskov je izjavio da Rusija mora vidjeti više detalja prije nego što odgovori na američki prijedlog i da se potvrdi da je poziv zvaničan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO