Fauci: Prvi val još traje, ne bih išao na Trumpov skup

Anthony Fauci je ranije izjavio da se povratak na punu normalnost u svakodnevici vjerovatno ne može očekivati ove godine (EPA)

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci upozorio je da se SAD i dalje suočava s prvim valom korona virusa, ističući da je zabrinut zbog pojave novih žarišta u zemlji.

Rekao je da ne bi prisustvovao prvom političkom skupu nakon više mjeseci predsjednika Donalda Trumpa, koji bi se trebao u subotu održati u Oklahomi, gdje se očekuju velike gužve, unatoč porastu broju slučajeva korona virusa.

Fauci je to izjavio u vrijeme kada je šest saveznih američkih država prijavilo rekordan broj zaraženih uslijed ubrzanog ublažavanja restriktivnih mjera karantene, prenosi Tanjug.

Rast broja zaraženih u nizu država

Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon i Teksas prijavili su u utorak rekordan porast u broju zaraženih korona virusom, a Nevada je pri tome zabilježila i najveći broj oboljelih u jednom danu.

Fauci je ranije izjavio da će se korona virus možda pojavljivati u nekoliko ciklusa te da se povratak na punu normalnost u svakodnevnom životu vjerovatno ne može očekivati ove godine.

“Nadam se da će određeni stupanj prave normalnosti biti uspostavljen u idućih godinu dana, ili tako nekako, ali ne mislim da će to biti ove zime ili jeseni,” rekao je on za britanski The Telegraph.

Dodao je da će korona virus ipak biti nešto dulje prisutan.

Izvor: Agencije