Njemačka produžava zabranu za treće zemlje do 31. augusta

Prošle sedmice vlada je saopćila da se sprema ukinuti upozorenja za putovanja u 29 zemalja u Evropi od 15. juna (EPA)
Prošle sedmice vlada je saopćila da se sprema ukinuti upozorenja za putovanja u 29 zemalja u Evropi od 15. juna (EPA)

Njemačka planira produžiti zabranu putovanja za neeuropske zemlje do 31. kolovoza, rekli su Vladini izvori, dodajući da Berlin također snažno savjetuje da se ne ide na krstarenja zbog posebnih rizika povezanih s korona virusom, prenosi Reuters.

Očekuje se da će njemački kabinet odobriti taj korak na redovnom sastanku u srijedu, rekli su izvori, dodajući da će upozorenje za putovanja za treće zemlje biti uklonjeno ranije za pojedine zemlje s niskom razinom zaraze.

Prošli tjedan Njemačka je izvijestila da je spremna ukinuti zabranu putovanja za države članice Europske unije te Velike Britanije, Islanda, Norveške, Lihtenštajna i Švicarske od 15. lipnja sve dok ne bude zabrana ulaska u te zemlje i obimnih restriktivnih mjera u tim zemljama.

Ukidanje upozorenja nije poziv

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je prošli tjedan da će Nijemcima biti savjetovano da ne putuju u Veliku Britaniju ako im to nije nužno, s obzirom na to da je na snazi 14-dnevna karantena za turiste, prenijela je Hina.

“Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja”, rekao je on i dodao kako i nakon 15. lipnja treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje koje će biti redovito aktualizirane.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson poručila je prošlog tjedna kako je potrebno da sve zemlje članice EU-a do kraja lipnja otvore granice jedne prema drugima, dok bi vanjskih granica Unije trebalo biti otvorene početkom srpnja.

Na sastanku u petak ministri unutarnjih poslova EU-a najavili su da bi otvaranje unutarnjih granica Šengenskog prostora trebalo biti završeno do kraja lipnja, a postupno otvaranje vanjskih granica EU-a trebalo bi početi u srpnju.

Austrija će sljedeći tjedan otvoriti granice i ukloniti zahtjeve za karantenom putnika iz više od 20 europskih zemalja, u daljnjem koraku olakšavanja mjera. 

Austrija ublažava tenzije s Italijom

Odluka bi prije svega trebala ublažiti tenzije s Italijom, nakon što je Austrija izdvojila svoga južnog susjeda kao zemlju čiji građani moraju prolaziti kroz kontinuirane provjere prije ulaska u zemlju, s obzirom na veliki broj zaraženih i umrlih Talijana od COVID-a 19.

Austrija, koja graniči s osam zemalja, prošli tjedan je uklonila granične restrikcije nametnute zbog korona virusa svim tim susjednim zemljama osim Italiji, što je potaknulo Rim da kaže da takva “pojedinačna” rješenja štete slici EU-a kao unije od 27 članica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, pak, objavio je u utorak, nakon razgovora s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom, da će austrijska Vlada od sredine lipnja ukinuti ograničenja za dolaske iz Hrvatske.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO