Zemlje olakšavaju mjere, ali WHO i dalje upozorava na oprez

Sve nacije trebaju se usredotočiti na borbu protiv korona virusa, kaže Mike Ryan (EPA)
Sve nacije trebaju se usredotočiti na borbu protiv korona virusa, kaže Mike Ryan (EPA)

Zemlje se trebaju vratiti “osnovnim načelima” javnozdravstvenog nadzora ako žele kontrolirati korona virus, izjavio je u petak stručnjak za izvanredna stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan.

WHO je pozvao na provođenje dodatnog nadzora nakon što su mnoge zemlje, uključujući SAD, Švicarsku, Meksiko i Njemačku, preusmjerile svoje napore na otvaranje ekonomija pogođenih pandemijom, prenosi Hina. 

Ryan je rekao novinarima u Ženevi da se sve nacije trebaju usredotočiti na borbu protiv korona virusa, tražiti potencijalna širenja zaraze i izolirati oboljele kako se drugi ne bi zarazili.

“Trebamo se vratiti ondje gdje smo trebali biti prije nekoliko mjeseci – pronalaziti slučajeve, motriti ih i testirati, izolirati one koji su pozitivni, a njihove kontakte smještati u karantenu”, kazao je Bryan.

Solidarnost dobija bitku

Američki predsjednik Donald Trump naredio je prošlog mjeseca privremenu obustavu finansiranja WHO-a, zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda.

Američki dužnosnici optužuju WHO za propuste u krizi korona virusa i traže istragu.

Ryan je u petak pozvao zemlje da se drže zajedno, jer se bolest širi iz zemlje u zemlju, različitim brzinama i velikim zamahom u broju smrtnih slučajeva.

Istaknuo je kako se čini da se Rusija suočava s “odgođenom epidemijom”, nakon što je zemlja naglim porastom oboljelih posljednjih dana prestigla Francusku i Njemačku.

“Solidarnošću možemo dobiti bitku i niko nije siguran dok svi nisu sigurni”, kazao je on.

“Postoji izlaz, no neprestano moramo biti oprezni i možda ćemo morati značajno promijeniti način života dok se ne pronađe efikasna vakcina”, zaključio je Ryan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO