Svijet uživo: Španija će zbog broja preminulih proglasiti nacionalnu žalost

Pandemija korona virusa trebala bi u sljedećim danima doseći vrhunac u latinoameričkim zemljama (EPA)

21:15 – PARIZ

U Francuskoj je u posljednja 24 sata od posljedica COVID-19 preminulo 278 osoba, čime je ukupan broj povećan na 25.809, prenosi Anadolija.

Iz Ministarstva zdravstva navedeno je da je broj pozitivnih na COVID-19 u posljednja 24 sata povećan za 4.039 na 208.698.

Trenutno su u francuskim bolnicama hospitalizirane 23.983 osobe, uključujući i 3.147 pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu. U Francuskoj se već 28 dana zaredom smanjuje broj pacijenata na intenzivnoj njezi.

Od početka epidemije, u Francuskoj su se od COVID-19 oporavile 53.972 osobe, uključujući i 1.299 oporavljenih u proteklom danu.

Među ukupno 25.809 osoba koje su umrle od posljedica COVID-19, u Francuskoj je 16.237 umrlih u bolnicama i 9.572 umrla u staračkim domovima.

Francuske vlasti su najavile da će od 11. maja postepeno relaksirati mjere ograničenja kretanja i da će od tog dana moći s radom početi i obdaništa i osnovne škole, ali pod uslovom da u učionicama bude do 15 učenika i da se uvedu visoke higijensko-preventivne mjere. Najavljeno je da će od 11. maja moći s radom početi i manji muzeji.

Gradonačelnici gradova u regiji Ile-de-France, uključujući i Pariz, poslali su pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojem traže da se dodatno prolongira otvaranje škola.


16:40 – SVIJET

Vjeruje se kako je diljem svijeta zaraženo najmanje 90 hiljada zdravstvenih radnika, a možda i dvostruko više, objavilo je u srijedu Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara (ICN), prenosi Hina.

Korona virus je dosad usmrtio više od 260 medicinskih sestara i tehničara, saopćio je ICN i pozvao vlasti da vode preciznije zabilješke kako bi se dodatno spriječilo širenje virusa među medicinskim djelatnicima i pacijentima. 

„Broj zaraženih zdravstvenih radnika je narastao s 23 hiljade na vjerujemo 90 thiljada, no to je i dalje podcijenjena brojka jer nisu uračunate sve države svijeta“, rekao je Howard Catton, izvršni čelnik ICN-a. 

Broj od 90 hiljada zaraženih temelji se na podacima udruženja medicinskih sestara, vladinih brojki i medijskih izvješća iz 30 država.

ICN okuplja 130 nacionalnih udruženja i više od 20 milijuna registriranih medicinskih sestara i tehničara. 

Catton je istaknuo kako je broj zaraženih zasigurno veći te da je „skandal“ da vlade sustavno ne prikupljaju i izvještavaju o zarazi zdravstvenih radnika, što ih i dodatno ugrožava. 

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako države ne daju dovoljno informacija o zaraženim zdravstvenim radnicima. 


16:15 – JERUSALEM

Vjernici se vraćaju na Zid plača u Jerusalemu, dok se najsvetije mjesto za molitvu u judaizmu postepeno ponovo otvara pod olakšanim mjerama za suzbijanje epidemije korona virusa.

Prema revidiranim pravilima, do 300 posjetilaca istovremeno može pristupiti Zidu plača, ostatku dva drevna jevrejska hrama u Jerusalemskom starom gradu, uz obavezno nošenje maski, prenosi Reuters.

Ali molitveni prostor, koji bi na vrhuncu vjerskih praznika privukao na hiljade ljudi, sada je podijeljen pregradama praveći privremene odjeljke od koji svaki može da primi 19 vjernika. Za jevrejsku molitvenu praksu potreban je kvorum od deset ljudi, prenosi Tanjug.

14:18 – MADRID

Španski premijer Pedro Sanchez kazao je da će Vlada proglasiti nacionalnu žalost zbog više od 25.800 preminulih tokom pandemije novog korona virusa, prenosi Anadolija.

Sanchez će se u srijedu pojaviti pred Parlamentom Španije kako bi po četvrti put zatražio dvosedmično produženje vanrednog stanja koje je omogućilo Vladi da primijeni restriktivne mjere u cilju sprečavanja širenja oboljenja Covid-19.

Izgleda da će premijer dobiti odobrenje poslanika, iako je izgubio podršku najveće opozicione stranke.

Španske zdravstvene vlasti danas su izvijestile o 244 nova smrtna slučaja od posljedica zaraze korona virusom u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj preminulih dostigao 25.857.

Podaci, koji su u skladu s ukupnim usporavanjem epidemije u Španiji, ne uključuju hiljade drugih koji su umrli u staračkim domovima prije nego što su bili testirani.

Sanchez je rekao da će precizirati kada će se obilježiti nacionalna žalost, dok zemlja postepeno bude ublažavala restriktivne mjere koje su smanjile stopu zaraze na ispod jedan posto.

“Ostvarili smo djelomičnu pobjedu protiv virusa zahvaljujući žrtvi svih građana. Ali, ukidanje vanrednog stanja sada bi bila potpuna greška“, istakao je Sanchez.


12:11 – BERLIN

Njemačka vlada i predstavnici saveznih pokrajina dogovorili su načelno popuštanje mjera u borbi protiv pandemije korona virusa s mogućnošću ponovnog pooštrenja u slučaju porasta broja zaraženih.

Prema nacrtu prijedloga, o kojem danas raspravljaju njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel i premijeri saveznih pokrajina, na koji se poziva nekoliko medija, savezna vlada u najvećoj mjeri saveznim pokrajinama prepušta donošenje odluka o daljnjem popuštanju mjera, prenijela je Hina.

Tako bi trebala popustiti ograničenja u sektoru obrazovanja, maloprodaje i sporta. Razmak od najmanje 1,5 metara vrijedi do daljnjeg, a velike manifestacije su i dalje zabranjene do kraja avgusta.

Učenici bi do kraja školske godine trebali ponovno pohađati nastavu, ali još nije odlučeno u kojem obliku i uz koje mjere.

Saveznim zemljama je prepušteno samostalno djelovanje kad je u pitanju otvaranje restorana, hotela, darova, diskoteka, sajmova, bazena i fitnes klubova.

Prema istom dokumentu, aktuelna sezona fudbalske Bundeslige trebala bi biti nastavljena krajem maja.


11:45 – BRISEL

U Belgiji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminulo 229 osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 8.33.

Iz Belgijskog kriznog centra je saopšteno da je potvrđena zaraza kod još 272 osobe, te da je ukupan broj zaraženih dostigao 50.781.

Belgijske vlasti su u okviru ublažavanja mjera najavile postepeno otvaranje škola od 18. maja.

Roditelji koji su nezadovoljni tom odlukom prikupili su preko 75.000 potpisa kako bi spriječili otvaranje škola dok se ne zaustavi širenje zaraze.


11:35 – MOSKVA

Četvrti dan zaredom Rusija je zabilježila više od 10.000 novih slučajeva korona virusa.

Broj novozaraženih u zadnja 24 sata je 10.559, saopćio je krizni centar u srijedu dodajući da je u zemlji sada ukupno zaraženo 165.929 ljudi, prenosi Hina.

Najviše novozaraženih je u Moskvi – 5.858.

Od Covida-19 umrlo je još 86 ljudi pa ih je sada ukupno 1.537. 

Rusija je u srijedu pretekla Njemačku i zauzela peto mjesto u svijetu po broju zaraženih.

Unatoč širenju pandemije zemlja se službeno priprema da 12. maja počne postupno ukidati mjere izolacije koja je na snazi od kraja marta.


10:51 – WUHAN

Kineski učenici u Wuhanu, epicentru svjetske pandemije korona virusa, vratili su se u škole noseći zaštitne maske te hodajući u koloni pored toplinskih skenera.

Učenici srednjih škola u 121 instituciji u Wuhanu ponovo su se našli u razredima prvi put otkako je njihov grad, nulta tačka pandemije korona virusa, u januaru stavljen pod karantenu, prenosi Hina.

„Škola se konačno otvara!“, objavio je jedan korisnik Weiboa, kineske platforme za kratke poruke nalik Twitteru.

Tinejdžeri sjede pojedinačno za stolovima razmaknutim na udaljenosti od metra, a svoje nastavnike vide uživo nakon višemjesečnog učenja na daljinu.

Povratak u škole bio je posljednji korak u postepenom normaliziranju života u Wuhanu i okolini pokrajine Hubei, u kojoj se, kako se pretpostavlja, korona virus pojavio krajem prošle godine prije nego što se proširio svijetom.

Dužnosnici u Wuhanu kažu da su svi studenti i osoblje prije polaska u školu trebali biti testirani na virus, a kampusi su dezinficirani i očišćeni.

Prisutni su samo najstariji učenici u pokrajini koji trebaju polagati prijemne ispite na fakultetu. Datumi povratka još nisu potvrđeni za mlađe učenike srednjih škola.

Zemlja iz koje je krenula pandemija korona virusa u srijedu je prijavila tek dva novozaražena slučaja i 20 novih asimptomatskih slučajeva. Dan ranije prijavljen je jedan slučaj zaraze i 15 novih asimptomatskih slučajeva.

Dva nova slučaja su tzv. uvezeni slučajevi koji uključuju putnike iz inozemstva, a dan prije prijavljen je jedan takav slučaj.

Ukupni broj zaraženih u Kini iznosi 82.883, a broj umrlih ostao je 4.633 i nije se mijenjao, navela je državna zdravstvena komisija.


8:16 – SEUL

Južna Koreja prijavila je samo dva nova slučaja zaraženih korona virusom, a epidemija u toj zemlji nastavlja da se usporava.

Prema podacima koje je danas objavio Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti u zemlji je ukupno korona virusom zaraženo 10.806 osoba, a 255 je umrlo, prenosi Beta.

Centar navodi da su oba nova slučaja detektirana prilikom provjera na aerodromima i da nema novih slučajeva lokalnih prenosa bolesti u gradovima i manjim mjestima u zemlji.

U više od 1.100 slučajeva zaraze radi se o osobama koje su došle iz inostranstva, a i njihov broj opao je proteklih sedmica od kada su vlasti pojačale granične kontrole uvođenjem na primer obavezan dvodnevni karantin za sve putnike koji dolaze iz inostranstva.

Uz pad broja zaraženih južnokorejske vlasti ublažile su uputstva za socijalno distanciranje i spremaju se ponovo da otvore škole. Južnokorejska profesionalna bejzbol liga u utorak je počela novu sezonu bez publike.

Južnokorejski premijer Chung Sye-kyun pozvao je tokom današnjeg sastanka posvećenom virusu na pojačanu pažnju i dao instrukcije zvaničnicima da se pripreme za mogući drugi val infekcija. On je rekao da je ključno sprečavanje preopterećenja bolnica u gusto naseljenoj oblasti Seula.


8:09 – NEW YORK

Više od 20 djece, od kojih najmlađe ima dvije godine, primljeno je u bolnice u New Yorku sa misterioznim simptomima bolesti, koji do sada niti ljekarima nisu potpuno jasni, a čini se da imaju veze sa korona virusom.

Kako javlja Tanjug, pozivajući se na pisanje New York Timesa, četvero od te djece pozitivno je na korona virus, a sličnih slučajeva ima i u Bostonu i Philadelphiji.

Djeca su razvila i rijedak Kawasaki sindrom, koji se mafinestuje upalom arterija nepoznatog uzroka ili rijetku, ali ozbiljnu bakterijsku infekciju, saopštila je komesarka za zdravstvo grada New Yorka Oxiris Barbot.

Prema njenim riječima, ako se stanje otkrije rano, obično nema dugoročnih posljedica, ali u suprotnom, bolest može na djecu ostaviti dugoročne posljedice, koje su najčešće povezane sa već postojećim srčanim problemima.

„Četvoro djece je testirano pozitivno na bolest koju izaziva korona virus. Jedanaest ih je negativno, ali je šest bilo pozitivno na antitijela. Petero djece ljekari su morali da stave na respiratore, ali su svi sada dobro“, rekla je Barbot.

Neki doktori sumnjaju da je reakcija te djece zapravo masivna i štetna reakcija imunog sistema na COVID-19

„Još nismo sigurni kakve zaključke treba izvući. I dalje učimo kako se COVID-19 ponaša, ne samo sa stanovišta javnog zdravlja, već i sa kliničkog aspekta“, izjavila je gradska komesarka za zdravstvo.

Simptomi koje treba pratiti uključuju visoku temperaturu koja traje nekoliko dana, crvenilo očiju, osip, bol u stomaku, oticanje šaka i stopala, kao i pojavu intenzivno crvene boje na jeziku i usnama, kada jezik otekne i liči na jagodu po boji i strukturi.

Također, kako je dodala, u te simptome spadaju i proliv i povraćanje.

Kawasaki sindrom se obično liječi imunoglobulinom i aspirinom.

Djeca najčešće imaju blage simptome korona virusa.

Kako navodi New York Times, neki doktori sumnjaju da je reakcija te djece zapravo masivna i štetna reakcija imunog sistema na COVID-19, što može biti indikacija i da je opasnost od novog korona virusa po djecu veća nego što se mislilo.


7:49 – SANA

Zvaničnici u dijelu Jemena koji je pod kontrolom pobunjenika Husi potvrdili su prvi slučaj zaraze korona virusom.

Inficiran je državljanin Somalije koji je pronađen mrtav u hotelu u Sani.

Međunarodno priznata vlada Jemena do sada je registrovala devet slučajea infekcije.

Jemen je jedna od posljednjih država svijeta koje su otkrile prisustvo korona virusa

Jemen je jedna od posljednjih država svijeta koje su otkrile prisustvo korona virusa, a prvi slučaj u ovoj ratom uništenoj zemlji zablježen je 10. aprila.

Na teritoriji pod kontrolom Vlade zaražena je 21 osoba, a tri su preminule.


7:15 – LATINSKA AMERIKA

Latinska Amerika i Karibi prešli su u srijedu granicu od 15.000 umrlih od korona virusa, a Brazil je najteže pogođena zemlja s gotovo 8.000 umrlih.

Pandemija korona virusa trebala bi u sljedećim danima doseći vrhunac u latinoameričkim zemljama gdje je zabilježeno više od 282.000 oboljelih od Covida-19, prenosi Hina.

Nakon Brazila, koji ima 7.921 umrlu osobu i gotovo 114.715 zaraženih, najteže pogođene zemlje su Meksiko, gdje je umrla 2.271 osoba, a zaraženo 24.905 te Ekvator s 1.569 umrlih i 31.881 zaraženim.

Nekoliko zemalja, poput Ekvatora, Kolumbije i Dominikanske Republike, odlučilo je produžiti mjere sprječavanja širenja pandemije.

Panamerička zdravstvena organizacija pozvala je vlade da budu oprezne u ublažavanju tih mjera te je upozorila da je prenos zaraze još uvijek visok u Brazilu, Ekvatoru, Peruu, Čileu i Meksiku.

Brazil je bio prva latinoamerička zemlja koja je potvrdila zarazu korona virusom 26. februara, kada je otkrivena zaraza kod 61-godišnjaka koji se vratio iz Lombardije, jedne od najteže pogođenih pokrajina u Italiji.

Otkako se bolest u decembru pojavila u Kini, u pandemiji Covida-19 umrlo je više od 256.000 ljudi širom svijeta.

Izvor: Agencije