Nijemci identificirali ruskog hakera koji je napao Bundestag

U hakerskom napadu u maju 2015. cjelokupan sistem Bundestaga danima je bio blokiran (EPA)

Njemački istražioci otkrili su identitet ruskog hakera koji je prije pet godina ušao u IT sistem Bundestaga (njemački parlament) te je za njim raspisana međunarodna potjernica, javljaju mediji u utorak, prenosi Hina.

“Djelatnici Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) nakon dugotrajne i mukotrpne istrage zaključili su da je riječ o Dmitriju Badinu (29), koji radi za rusku obavještajnu službu GRU”, javlja zajednički istraživački tim njemačkih javnih servisa WDR i NDR te dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Savezno državno tužilaštvo, zaduženo za slučajeve u kojima je riječ o ugrožavanju društvenog poretka, izdalo je nalog za hapšenje i raspisalo međunarodnu potjernicu.

U istrazi su sudjelovali i djelatnici Saveznog ureda za informatiku i stručnjaci Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Sistem Bundestaga danima bio blokiran

U hakerskom napadu u maju 2015. cjelokupan sistem Bundestaga danima je bio blokiran i odvojen od internetske mreže. Hakeri su pritom ukrali 16 gigabajta podataka, među kojima i mnoge povjerljive dokumente, poput prepiske zastupnika u njemačkom parlamentu.

Na udaru napada našao se i zastupnički ured kancelarke Angele Merkel.

Program za špijuniranje lozinki ušao je u sistem Bundestaga preko lažnog e-maila Ujedinjenih naroda poslanog na adrese nekoliko zastupnika.

Prema pisanju medija, riječ je o istom hakeru koga FBI sumnjiči da je sudjelovao u kibernetičkom napadu na Demokratsku stranku tokom predizborne kampanje 2016. te na Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA-u).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO