Meteorit s Mjeseca na aukciji za 2,5 miliona dolara

Dosad je otkriveno samo oko 650 kilograma kamenja s Mjeseca (Reuters)
Dosad je otkriveno samo oko 650 kilograma kamenja s Mjeseca (Reuters)

Aukcijska kuća Christie’s u četvrtak će na aukciji po cijeni od dva i po miliona dolara ponuditi jedan od najvećih meteorita s Mjeseca, težak više od 13,5 kilograma, javlja Reuters. 

Veliki kamen vjerovatno se odlomio od površine Mjeseca prilikom sudara s asteroidom ili kometom, a potom se srušio u području Sahare.

Nazvan NVA 12691, smatra se petim najvećim mjesečevim meteoritom pronađenim na Zemlji, gdje je dosad otkriveno samo oko 650 kilograma kamenja s Mjeseca, prenosi Hina.

“Taj osjećaj kada u ruci držite djelić nečega iz drugog svijeta nešto je što nikada ne zaboravljate. To je stvaran dio Mjeseca. Otprilike je veličine nogometne lopte, malo je izdužen, veći od glave”, rekao je predstavnik Christie’sa James Hyslop.

Svaki hiljaditi meteorit je s Mjeseca

I poput mnogih dosad otkrivenih meteorita, ovaj je u Sahari pronašla osoba koja je željela ostati anonimna. Naučnici su sigurni da potiče s Mjeseca jer su ga uporedili s uzorcima stijena koje su na Zemlju donijele američke svemirske misije Apolo.

“U sklopu programa Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina astronauti su donijeli gotovo 400 kilograma mjesečevog kamenja i stijena pa su naučnici uspjeli analizirati njihov hemijski i izotopski sastav te ustanoviti da odgovaraju određenim meteoritima”, pojasnio je Hyslop.

Meteoriti su vrlo rijetki i tek svaki hiljaditi stiže s Mjeseca, što ovaj čini posebnim.

“Očekujemo velik interes svjetskih muzeja… To je prekrasan trofej za sve zainteresirane za historiju svemira i za istraživanja Mjeseca”, kaže Hyslop.

Dodaje da će se na aukciji  ponuditi i privatna zbirka od 13 željeznih meteorita upečatljivih oblika koji se često opisuju kao “estetski” ili “skulpturalni” komadi, a vrijednost im je procijenjena na oko 1,4 miliona funti.

Izvor: Agencije


Povezane

Posljednja tri desetljeća teleskop Hubble promatra daleke galaksije i na Zemlju šalje spektakularne fotografije. Povodom 30. godišnjice lansiranja, NASA ističe da je neizmjeran doprinos ovog projekta za nauku, jer je promijenio naše shvatanje Svemira.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO