Stručnjaci: Prerano otvaranje Engleske opasno

Velika Britanija je danas među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom (EPA)
Velika Britanija je danas među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom (EPA)

Britanski stručnjaci upozorili su na opasnost da pokrajina Engleska još jednom izgubi kontrolu nad pandemijom korona virusa zbog toga što, kako ističu, ukida restriktivne mjere bez potpunog operativnog programa praćenja zaraženih i otkrivanja njihovih kontakata, prenosi Tanjug.

Kao jedna od zemalja koje su posljednje uvele restriktivne mjere, Velika Britanija je danas među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom, podsjeća Reuters.

Da bi se omogućilo djelimično pokretanje ekonomije, sistem praćenja i detekcije uveden je u četvrtak, a kontakti zaraženih biće zamoljeni da se samoizoluju na dvije nedjelje.

Kabinet premijera Borisa Johnsona saopštio je da će oprezni koraci ka ukidanju restrikcija, zahvaljujući kojima je sada u Engleskoj van domova omogućeno okupljanje u grupama do šest ljudi, kao i djelimični ponovni početak nastave, olakšati teret restrikcija i istovremeno održavati nizak nivo reprodukcije virusa.

Vlada preuzima rizik

Međutim, vladini naučni savjetnici upozoravaju da je sistem neisproban i da neće biti potpuno operativan do kraja juna, kao i da možda neće moći da se izbori sa stopom rasta zaraze, koja dnevno dovodi do brojke od oko 8.000 novozaraženih a, kako također kažu, mobilna aplikacija za praćenje još nije spremna.

Jedan od članova vladine naučne savjetodavne grupe izjavio je da vlada ovim preduzima rizik.

“Sistem je pokrenut tek prekjuče, pa još ne možemo da budemo sigurni da efikasno radi, ali ipak idemo napred i vršimo te promene – mislim da je to prilično opasno”, izjavio je ovaj stručnjak za Sky News.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO