Palestina osudila izraelske razvojne planove u Jerusalemu

Izraelski radio javio je da je Netanyahu instruiran da pripremi razvojni plan za Jerusalem vrijedan 57 miliona dolara (EPA)

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je osudilo izraelski plan za razvojne projekte u Jerusalemu, koji je premijer Benjamin Netanyahu odobrio ovih dana.

“Novi plan vrijedan 57 miliona dolara ima za cilj produbiti judaizaciju grada silom i stvaranjem novih činjenica na terenu u korist okupatorskog narativa i njegovih lažnih tvrdnji”, navodi Ministarstvo u saopćenju za javnost, prenosi Hina.     

“Sav novac uložen u provođenje okupatorskih planova i judaizacije Jerusalema nikad neće donijeti uspjeh. Sve okupacijske mjere represije i širenja naselja, kao i napadi na naš kulturni identitet propast će”, dodaje Ministarstvo.

‘Razvojni plan’

U ponedjeljak je izraelski radio javio da je Netanyahu instruiran da pripremi razvojni plan za Jerusalem vrijedan 200 miliona šekela (57 miliona dolara) i da ima za cilj poboljšati infrastrukturu i razviti turizam u gradu.

Palestinci žele da istočni dio Jerusalema, koji je Izrael okupirao 1967, bude prijestonica palestinske države, dok Izrael insistira na tome da je grad njegova nepodijeljena vječna prijestonica, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije