Grčki ministar: Bit će završena ograda na granici s Turskom

Grčka je na dijelu svoje teritorije odlučila podići ogradu kako izbjeglice i migranti ne bi preko Marice prešli iz Turske u Grčku (EPA)

Postavljanje ograde na granici s Turskom preko rijeke Marice nastavit će se i bit će završeno uskoro, izjavio je u utorak grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias.

To je kazao za grčki portal Kathemerini, a nakon što su Grčka i Turska razmijenile nekoliko demarša povodom ograde u rijeci koja dijeli dvije države, prenosi Tanjug.

Prema riječima šefa diplomatije Grčke, problem je nastao kad je Turska tražila informaciju o koordinatama za podizanje ograde, što je Grčka odbila, uz obrazloženje da nema obavezu ikome objašnjavati šta radi u okvirima svoje granice.

Dendias je odbacio i tvrdnje turskog Ministarstva vanjskih poslova da nisu dogovorene obostrano prihvaćene geografske koordinate u tom području.

Međusobna pomoć

Rekao je da je Sporazumom iz Lozane iz 1923. i protokolom iz 1926. dogovorena granica na Marici.

Grčka je na dijelu svoje teritorije odlućila podići ogradu kako bi izbjegla situaciju iz marta, kada su hiljade izbjeglica i migranata pokušale preko Marice preći iz Turske u Grčku.

Tenzije između Atine i Ankare pojačane su posljednjih godina, ali odnosi između te dvije članice NATO-a nisu uvijek bili takvi, piše Deutsche Welle.

Podsjeća da je Grčka poslala spasioce i pomoć 1999, kada je turski grad Izmit pogodio snažan zemljotres.

Nekoliko sedmica kasnije Atina je bila slično pogođena, a Turska je poslala pomoć.

Izvor: Agencije