Merkel: Svjetski lideri trebaju pomoći najsiromašnijima

Angela Merkel i Emanuel Macron su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura (EPA)

Svjetski lideri bi trebali pomoći najsiromašnijim zemljama da prežive pandemiju korona virusa nastavljanjem razvojne pomoći i preduzimanjem daljih koraka pored već dogovorenog moratorija duga, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Za Njemačku to znači da neće smanjivati razvojnu pomoć, već dodatno ulagati u pomoć u inostranstvu i reorganizirati sredstva, tako da se bolje uklapaju u ovu pandemijsku situaciju”, rekla je ona novinarima nakon videokonferencije s liderima međunarodnih organizacija poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Merkel je, zajedno s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, u ponedjeljak predložila fond od 500 milijardi eura kako bi se pomoglo zemljama članicama Evropske unije koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa i bolesti COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Podrška IFO instituta

Predsjednik IFO instituta Clemens Fuest pozdravio je u utorak inicijativu Merkel i Macrona.

“Izvrsno je to što Njemačka i Francuska predstavljaju zajedno prijedlog kako EU treba reagirati na krizu korona virusa. Osnivanje evropskog fonda za podsticanje ekonomskog oporavka je važan znak evropske solidarnosti i njene sposobnosti da preduzima akcije”, rekao je Fuest.

Prema njegovom mišljenju, ova sredstva predstavljaju dodatu vrijednost, koja nadilazi programe pojedinačnih zemalja članica Unije.

Izvor: Agencije