SAD: Prijetnja virusom koristi se kao oružje

Korona virus
Nakon što su mediji počeli izvještavati da Afroamerikanci čine nesrazmjerno visok broj umrlih, grupe bijelih Amerikanaca zahtijevale su pokretanje privrede (EPA)

Širom SAD-a zabilježeni su slučajevi da su prijetnje infekcijom korona virusom iskorištene kao oružje u napadima na policiju i radnike u prodavnicama, te se postavlja pitanje hoće li države preći na kriminalizaciju namjernog širenja virusa.

Tako je muškarac iz Michigana obrisao nos i lice o majicu zaposlenog u prodavnici koji je pokušavao provesti naredbu za nošenje maski.

Optužen je za napad i, ako bude osuđen, suočava se s tri mjeseca zatvora i novčanom kaznom od 500 dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zakašljao se i pljunuo policiju

Na Floridi, muškarac se zakašljao i pljunuo policiju, te prijetio da će širiti virus kada su došli u njegov dom zbog prijave nasilja u porodici. Njemu prijeti do pet godina zatvora po saveznim optužbama za lažiranje napada biološkim oružjem, a nakon što je testiranjem utvrđeno da je negativan.

U New Jerseyju je republikanska senatorica Kristin Corrado ove sedmice predložila da svi koji su osuđeni za prijetnju širenjem virusa budu kažnjeni s deset godina zatvora i novčanom globom od 150.000 dolara.

“Ove prijetnje neće biti uzete olako, a oni koji budu proglašeni krivima bit će najstrožije kažnjeni”, rekla je Corrado.

Više od polovine američkih država učinilo je izlaganje HIV-u bez saglasnosti krivičnim djelom kada je 1980-ih izbila epidemija side.

Krivična djela kreću se u rasponu od ugriza do davanja krvi, a u većini slučajeva nije potrebna infekcija HIV-om da bi osoba bila optužena za namjerno prenošenje virusa.

Izvor: Agencije